Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Framtidens hemtjänst - på dina egna villkor

Fler, privata, aktörer att välja mellan inom hemtjänsten?  I framtiden kan det bli verklighet. Just nu utreder Finspång frågan.

FINSPÅNG2009-04-27 03:00
Det var i höstas om regeringen gjorde det möjligt för alla kommuner att söka stimulansbidrag för att utveckla eller införa valfrihetssystemet enligt Lag Om Valfrihetssystem (LOV). Tanken är att äldre och personer med funktionsnedsättningar ska få större möjligheter att göra egna val inom omsorgen i framtiden. - Det blir fler utförare som kan erbjuda flera tjänster. Vi ser värden i det här och vill absolut titta vidare, säger Krister Pettersson, förvaltningschef för social omsorg i Finspångs kommun. Totalt har staten avsatt 280 miljoner kronor till utredningen av LOV och Finspångs kommun har fått två miljoner av dessa för att utreda om och i så fall hur valfrihetssystemet ska införas. - Vi har anställt en projektledare och utredningen rullar igång just nu. Tanken är att det ska vara klart till senhösten för att då få upp ett ärende till politiken, säger Krister Pettersson. Frihet eller orättvisa?
För hemtjänsten är privata aktörer något nytt. Men fenomenet finns redan i dag inom andra lagstadgade områden som LSS och förskolan. LOV har dock inte flutit på obehindrat i den nationella politiken. Innan beslutet fattades i riksdagen i höstas framförde oppositionen stark kritik mot förslaget. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kallade det orättvist och pratade om privatisering av den svenska modellen och att det handlar mer om företagens valfrihet än om medborgarens. Alliansen å sin sida kallar det för frihet då valet överlåts till brukaren.
Lagen är avsedd att fungera som ett frivilligt verktyg för de kommuner och landsting som vill konkurrenspröva verksamhet genom att överlåta valet av utförare till brukaren/invånaren. Den föreslagna lagen är ett alternativ till lagen (2007:1091) om offentlig upphandling, LOU, och kan tillämpas på handikapp- och äldreomsorg samt hälso- och sjukvårdstjänster. Källa: www.regeringen.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om