I mitten av december skrev Finspångs kommun och polisen ett nytt medborgarlöfte som gäller för de närmaste två åren.
Löftet är ett resultat av arbetet med medborgardialoger, enkät samt egen kunskap hos polisen och kommunen.
Det visade sig att Finspång har några problemområden. Droganvändningen hade ökat i kommunen, därför ligger fokus på dessa problem.
Sex månader senare kvarstår bekymren.
– Det är klart att det finns droger fortfarande, säger Peter Johansson.
Han betonar att det arbetas mycket med att försöka förbättra den drogrelaterade otryggheten.
– Vi har poliser som utgår från Finspång, det är en stor vinst. De lär känna folk, får tips och kan jobba bättre med dessa frågor.
Att fortsätta intensifiera arbetet med trafikonykterhetsbrott är en del i löftet.
– Mellan januari och april upptäcktes åtta rattfyllerifall, det är en fördubbling jämfört med föregående år. Det beror på att vi har satsat på att ha fler kontroller. Vi får ofta höra att vi är mer synliga nuförtiden, understryker Peter Johansson.
Att kunskapshöja skol- och fritidspersonal i tydliga drogtecken samt tydliggöra rutiner vid misstanke om bruk av droger ingår också.
– Vi genomför informationssatsningar i samtliga skolor plus fritidsverksamheten Hörnan. Vi jobbar mycket förebyggande i skolmiljö, det är där man formas. Vi tror det ger effekt i längden, att man inte är så rädd för polisen.
Strukturera nya rutiner gällande Smadit (Samverkan mot alkohol och droger i trafiken), och fortsätta arbetet med projektet "100 procent hårdträning" är andra punkter i löftet. Det sistnämnda projektet handlar om att det inte ska finnas några otillåtna preparat på gym och liknande verksamheter.
– Vi jobbar vidare med arbetet mot dopning på gym. Kommun och polis arbetar mycket tillsammans för en dopningsfri miljö på alla gym, konstaterar Peter Johansson.
Sedan tre år tillbaka finns en samverkansöverenskommelse mellan Finspångs kommun och polismyndigheten. Handlingsplanen är nu reviderad så att samarbetet kan utvecklas och ge ännu bättre resultat.
När det gäller medborgarlöftet genomförs uppföljningar och en sammanfattning ska göras innan årsskiftet 2019–2020.
Medborgarlöften är en del av polismyndighetens styrmodell och ett sätt för polisen att komma närmare medborgaren.