Fortsatt oro för skolbyte
FINSPÅNGOron inför och frågorna om utredningen om att flytta sjätteklassarna till högstadieskolorna fortsätter. I tisdags kväll diskuterade föräldrar till barn på Viggestorpsskolan frågan med de båda utbildningscheferna och politiker i barn- och utbildningsnämnden.
- Vi fick se tjänsteskrivelsen om förslaget till ny skolorganisation och såg att det kunde bli aktuellt redan läsåret 2002/2003. Vi har inte fått något besked om det och tycker att vi som faktiskt är kommunens kunder borde få information. Därför ordnade vi det här mötet, berättar Roland Olsson i skolrådet.
<b>Stor oro</b>
Ett 50-tal föräldrar deltog och det fanns en stor oro inför vad som komma ska. Frågorna blev många under kvällen. Flera gånger kritiserades bristen på information till de berörda om utredningen och oro uttrycktes för att ett genomförande skulle ske redan till hösten.
- Det finns ingen som helst tanke på att verkställa det här till hösten. Vi vill ha en bättre framförhållning. Vi hade hoppats att utredningen skulle vara klar till sommaren, men det blir den inte, lugnade Ingrid Nandrup.
Hon menade också att föräldrarna kommit in i dialogen i ett så tidigt skede som var möjligt.
<b>Redan i dag</b>
Några föräldrar påpekade att de kände oro för att deras barn så tidigt skulle hamna på Nyhemsskolans högstadium där de inte anser miljön vara särskilt trygg.
- Finns de farhågorna måste vi jobba med det oavsett om sexorna ska flyttas dit eller inte, menade Ingrid Nandrup.
Under kvällen påpekade båda utbildningscheferna och rektorn på Nyhemsskolan flera gånger att på samtliga högstadieskolor finns redan i dag sjätteklassare och just på Nyhem jobbar de tillsammans med högstadieeleverna under blocktimmarna.
<b>Ett år</b>
Ingrid Nandrup påpekade att det eventuella nya systemet kan bli tryggare för många elever då bara ett byte mellan skolor behöver ske under grundskolan. Hon menade också att sexorna kommer att få lättare att ta del av B-språken.
- Vi anpassar oss också efter hur omvärlden ser ut i dag. Lärarutbildningen har antingen en inriktning på 1-7 eller 4-9 då vill lärarna också jobba på det sättet, sade Krister Pettersson.
Föräldrarna påpekade gång på gång att de ansåg tiden vara knapp och undrade om den pedagogiska förbättringen och anpassningen av verksamheten för att ta emot sexor verkligen skulle hinnas med till de första sexorna ska flyttas.
- Vi har ett år på oss att förbereda det här. Utvecklingsarbetet i skolan måste fortgå hela tiden, oavsett det här, sade Ingrid Nandrup.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!