Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Försöket som får positiva omdömen

Landstingsledningen redovisar sina positiva erfarenheter av försöksverksamheten för regeringen. Det svaret ger landstingsrådet Paul Håkansson (s) på frågan om vad landstinget gör för att socsam-försöket ska kunna få en fortsättning i Finspång.

Finspång2001-11-24 00:00
finspång
Nästa år utgår försökstiden för socsam-projektet som bland annat finns i Finspång och som pågått sedan 1997. Med anledning av detta har, som Folkbladet tidigare har berättat, landstingspolitikern Lars-Olof Johansson (c) ställt en fråga till landstingsstyrelsens ordförande Paul Håkansson (s).
Frågan löd: "Vilka åtgärder tänker landstingsledningen för sin del vidta för att säkerställa att socsam-modellen kan leva vidare i Finspång- och för att de goda erfarenheterna därifrån kan komma övriga delar av länet till godo?

<b>Redovisar erfarenheter</b>
Vid landstingsfullmäktiges sammanträde i veckan besvarades frågan av Paul Håkansson. I svaret påpekar han att landstingsledningen, precis som de övriga huvudmännen i Beställarförbundet, redovisar sina positiva erfarenheter av försöksverksamheten för regeringen. "När det gäller fortsatt försöksverksamhet i Finspång hoppas jag att den frågan blir överspelad genom generella regeländringar från och med 2003", säger Paul Håkansson vidare. Han påpekar också att riksdagsledamoten Inge Carlsson (s) även ställt en fråga till statsrådet Ingela Thalén om projektet kommer att permanentas.

<b>Tre åtgärder</b>
I interpellationen påpekade Lars-Olof Johansson att socsam-försöket har inneburit att den enskilde individen har satts i centrum och istället för att passiva utbetalningar gjorts av sjukpenning och socialbidrag har många fått den hjälp som behövts för att komma tillbaka till egen försörjning.
Paul Håkansson säger också i sitt svar att det finns tre typer av åtgärder som måste till för att förbättra möjligheterna till rehabilitering och återkomst till arbete. Han menar att en del är att göra generella regelförändringar i socialförsäkringar och arbetsmarknadsförsäkringar. En annan del är att fördjupa samarbetet mellan landsting, kommun, försäkringskassa och arbetsmarknadsmyndigheter, menar Håkansson, och slutligen att det även handlar om förlängning av just socsam-försöket i Finspång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om