Kravet att krogar måste servera mat för att få serveringstillstånd för att sälja alkohol är omdebatterat. Nu vill Moderaterna på nationellt plan att det görs en förändring och att krogar tillåts sälja vin, öl och sprit, utan att behöva servera mat. Förslaget väcker reaktioner i både Finspång och Norrköping.
– Jag tycker det borde utredas ordentligt. Det finns säkert företag som kan bedriva alkoholförsäljning utan att det serveras mat. Men då måste det finnas alternativ och saker att beakta när det gäller konsumtionen av alkohol i krogmiljö. Där fyller maten en funktion, säger Sophia Jarl (M), ordförande i kommunstyrelsen i Norrköping.
Är det ett rimligt förslag?
– Det är andra tider och saker kan göras annat sätt. Men det måste utredas. Jag är varken positiv eller negativ i nuläget, säger hon.
Partikollegan i Finspång, ks-ledamoten Per-Olov Strandberg, är inne på ett lite annat spår:
– Jag tycker det är ett bra förslag. Det finns inte många som äter mat sent på en nattklubb. Att det ska behöva vara fullt kök vid de tiderna känns inte rimligt. Jag ser inga problem med att man tar bort kravet på servering av mat.
Föra att få serveringstillstånd av alkohol i Norrköping, tittar handläggarna på helheten.
– Vi ser på hur varierat utbudet av maten är. Företagare som söker måste skicka in sin meny som vi bland annat tar hänsyn till. Vi tittar inte specifikt på hur många rätter som erbjuds. Utan mer på relationen mellan mat och alkohol så att det är rimligt, förklarar Monica Palombo, som jobbar med handläggning av serveringstillstånd.
Enligt henne har man inte diskuterat förslaget från de moderata riksdagsledamöterna.
I Finspångs kommun resonerar och hanterar man frågan på liknande sätt som i grannkommunen.
– Det gäller att ha en bra blandning. Maten ska komplettera och det måste sättas i relation till mängden alkohol som säljs, menar handläggaren Sylvia Lindström.
Kommunerna följer lagstiftningen som Folkhälsomyndigheten bestämmer vad gäller servering av alkohol. Syftet med att krögare måste erbjuda gästerna mat, beror på att man vill minska alkoholens skadeverkningar.
Så, vad tycker då krögarna om förslaget? Johan Doverhjelm driver Harrys i Norrköping. Han har en lång bakgrund inom restaurang- och nattklubbsvärlden och tycker att förslaget är bra, men menar att det måste vara noga genomtänkt.
– Men att man ska servera förrätter under en konsert där ingen vill äta något är känns föråldrat. Jag tycker att förslaget skulle ha kommit för länge sen. Kontrollerna av nykterhet är viktiga, även för att få bort oseriösa företag som överserverar alkohol. Så det måste finnas kvar, anser han.
Kollegan Patrik Persson på Hugos i Finspång resonerar lite annorlunda:
– Det är i grunden ingen bra idé. Jag tycker att det fungerar bra och att det gynnar krögare som är seriösa. Sedan är det tufft med att ha en stor meny på natten, när det räcker med få mindre rätter, säger han.
Under de dryga tio åren som han drivit Hugos upplever han att fylleriet minskat och att antalet incidenter relaterat till hög alkoholkonsumtion blivit färre.