Höstterminen 2014 invigdes Bildningen där både friskolan Curt Nicolingymnasiet och kommunala Bergska gymnasiet huserat sedan dess. Från början var också biblioteket med i bygget som kostade kommunen cirka 147 miljoner kronor. Augusti 2019 flyttade biblioteket ut på grund av att det började bli trångt för skolorna.
Nu utreds ett förslag att Bergska gymnasiet kan komma att flytta tillbaka all sin verksamhet till "gamla Bergska".
– Det känns jättepositivt om Bergska gymnasiet kan få komma dit igen i nyrenoverade lokaler. Vi har det ofantligt trångt och har egentligen inte haft tillräckligt med utrymme på flera år. Det gör det svårt för oss att få vettiga scheman när både elever och lärare måste ta sig mellan de båda byggnaderna, förklarar Tangra Brussander, rektor på Bergska gymnasiet.
Hon ser nästan bara fördelar med en flytt.
– Då får vi också ett mer naturligt samarbete med den delen av Bergska gymnasiet som redan finns där.
Finns det någon nackdel att separera de båda gymnasieskolorna?
– Det skulle väl vara att eleverna har många kompisar på de olika skolorna och träffas i Bildningen. Gemensamma utspring kan vi ha ändå, berättar Tangra Brussander.
Vid starten 2014 hade Bergska gymnasiet cirka 200 elever och CNG cirka 400 elever. Det totala antalet lärare handlade om cirka 60 tjänster.
I dagsläget har Bergska 260 elever på Bildningen och 28 lärare. CNG har ökat till 575 elever och har en personalstyrka på 65 personer varav 55 av dem är lärare.
– Vi är också i behov av mer utrymme, sedan hur mycket av Bildningen det skulle kunna vara återstår att se. Det beror på vilka förutsättningar vi får och vad hyreskostnaden blir. Men visst är vi mycket intresserade och vi vill vara med i diskussionen innan några politiska beslut tas, säger Magnus Ekenblom, vd CNG.
Han har samma inställning som Tangra Brussander.
– Nu tvingas vi ha en del undervisning i "gamla Bergskas" lokaler vilket inte är optimalt. Vi vill ha hela vår verksamhet i ett hus.
Magnus Ekenblom poängterar att det inte ligger någon schism bakom en eventuell fysisk skilsmässa mellan de båda gymnasieskolorna.
– Nej, absolut inte. Våra skolor kompletterar varandra på ett bra sätt och vi har en bra mix sett till hela Bildningen. Det handlar om att kommunen vill utnyttja sina lokaler på bästa vis och att båda skolorna har en trång situation, säger han.