Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förskingrade för miljoner

En tidigare anställd på Gränges i Finspång är misstänkt för förskingring i mångmiljonbelopp. Nu görs en oberoende granskning av händelsen.

Storsvindel. Efter att en anställd nu misstänks för förskingring i mångmiljonklassen tillsätter Gränges en oberoende granskning.

Storsvindel. Efter att en anställd nu misstänks för förskingring i mångmiljonklassen tillsätter Gränges en oberoende granskning.

Foto: Foto: Gränges

FINSPÅNG2015-07-15 15:30

En tidigare anställd på Gränges i Finspång misstänks för att under tidsperioden 2012 till 2015 ha förskingrat metallskrot till ett värde av cirka 22 miljoner kronor, detta enligt uppgifter från företaget under onsdagen. Den anställde sades upp med omedelbar verkan i juni 2015 och för närvarande utreds ärendet av Ekobrottsmyndigheten.

Gränges har nu anlitat revisionsföretaget PwC för att göra en oberoende granskning av det inträffade.

– Vi vill att någon utifrån ser över det som skett, säger Pernilla Grennfelt, IR och kommunikationsdirektör på Gränges till Folkbladet.

– Nu tittar vi naturligtvis på hur vi kan säkra upp, internkontroll är ett stort fokusområde. I det här fallet är det en enskild person som uppsåtligen begått kriminella handlingar och det är svårt att skydda sig för allt, man måste ju också ha förtroende för sina medarbetare. Ändå tittar vi nu på hur vi kan göra systemet ännu bättre.

Den misstänkte har i sin arbetsroll haft ansvar för bolagets inköp och försäljning av skrot i Finspång. Dennes tillgångar har efter avskedandet utmätts och kronofogden har säkrat ett belopp motsvarande en tredjedel av de förlorade pengarna, det vill säga omkring sju miljoner kronor. Det innebär att förlusten för Gränges nu är runt 14 miljoner.

– Det stämmer men vi bedömer att det inte finns någon risk för ytterligare ekonomisk skada. Sedan har vi naturligtvis kontakt med våra försäkringsgivare om eventuell ersättning men sådana frågor kan ju ta lite tid, bedömer Pernilla Grennfelt som tillägger att man vill avvakta granskningen innan man drar den fulla slutsatsen om händelsen.

– Vi räknar med att granskningen ska vara klar till i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om