Trenden följer riket i övrigt: 2009 vräktes 632 barn från sina hem, en ökning med två procent från 2009. Det visar färsk statistik från Kronofogdemyndigheten. Flest barn vräktes i storstäderna, men även Borlänge, Gävle och Linköping ligger högt med omkring 20 vräkta barn vardera under förra året.
- 2009 var ett tufft år med tanke på konjunkturen, och att det ökar i år beror troligen på en eftersläpning. Med tanke på det är det positivt att ökningen inte är större, säger Johan Krantz, verksamhetscontroller på Kronofogden, till Nyhetsbyrån Siren.
"Onödigt"
13 barn i Finspång fanns registrerade i ansökningar om vräkningar 2010. Av dessa verkställdes alltså nio.
- Många drabbas onödigt av det lidande som en ansökan om vräkning innebär. Det är nästan sju av tio ansökningar om vräkning som vi inte verkställer eftersom hyresgästen och hyresvärden hittar en lösning på egen hand. Det måste finnas sätt att lösa detta tidigare under vräkningsprocessen med stöd av sociala myndigheter och eller nätverk för att undvika att Kronofogden kopplas in, säger Johan Krantz och fortsätter:
- Detta vore en fördel för alla parter. Det är en tragedi för de barn som utsätts för den stress en vräkning av deras föräldrar innebär.
Ingen på gatan
Therese Svensson, tillförordnad enhetschef på Myndighetskontoret i Finspång, kan inte på rak arm förklara varför antalet vräkningar ökat så mycket. Men hon försäkrar att inga barn hamnar på gatan.
- Oftast är situationen redan löst när vräkningen verkställs. Man kan bli vräkt från en lägenhet där man inte längre bor till exempel, säger hon.
Hur går det till?
- Familjen kan redan ha flyttat och inte meddelat att de flyttat, säger hon.
En vräkning, som bara kan utföras av Kronofogdemyndigheten, får kommunen alltid information om innan den verkställs.
- Då har vi våra rutiner och försöker hjälpa familjen. Om vi fattar misstanke att de inte bryr sig så agerar vi, säger Therese Svensson och fortsätter:
- Men i de flesta fall har oftast en av vårdnadshavarna redan ordnat med ett nytt boende.