Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förorenad mark undersöks

Marken runt Reijmyre Glasbruk misstänks vara starkt förorenad. Men exakt hur illa det är, undersöks just nu.

Gamla föroreningar. Här en bild från Reijmye Glasbruk för länge sedan. Glasbrukets verksamhet har genererat föroreningar under många år.

Gamla föroreningar. Här en bild från Reijmye Glasbruk för länge sedan. Glasbrukets verksamhet har genererat föroreningar under många år.

Foto: Titti Olovsson

FINSPÅNG2016-02-21 16:30

– Det är länsstyrelsen, som gett Reijmyre Glasbruks konkursbo i uppdrag att genomföra en undersökning av den förorenade marken runt glasbruket, förklarar Per Strannelid, miljöstrateg hos Finspångs kommun.

Hur går undersökningen till?

– Det är konsultföretaget WSP, som fått i uppdrag att ta en mängd jordprover av den aktuella marken, vilket gjordes i förra veckan. Nu har jordproverna skickats vidare för analys till olika laboratorier och svaren kan man nog förvänta sig att få inom några månader.

Är själva undersökningen på platsen därmed avklarad?

– Ja, i stort sett, men WSP har satt ner ett antal rör i marken ända ner till grundvattnet och dom vattenproverna ska man fortsätta ta hand om och skicka till analys framöver.

Även Finspångs kommun är inblandad i den här undersökningen:

– Kommunen har gett WSP i uppdrag att ta jordprover även på angränsande fastigheter till glasbruket, för att få en helhetsbild av föroreningssituationen i Rejmyre runt glasbruket.

Vad är det för sorts föroreningar som man kan tänka sig?

– Det kan bland annat röra sig om arsenik, kadmium och bly, som brukar finnas vid glasbruk, där verksamheten pågått under lång tid och Rejmyre glasbruk har varit i drift ända sedan i början av 1800-talet.

Vem ska sedan besluta om eventuella åtgärder och saneringsinsatser?

– Det är länsstyrelsen som så småningom kommer att dra slutsatser när vi fått resultatet av de undersökningar som nu gjorts och de kommer att bestämma om området ska saneras och av vem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om