– Nej, det handlar inte alls om att spara pengar, säger trafikstrategen Helena Wastesson hos kommunen, och det är inga nya bestämmelser eller nya regler som tillkommit, utan det som hänt, är att Finspångs kommun har uppdaterat kartmaterialet i skolskjutsplaneringsprogrammet.
Vad innebär det konkret?
– Detta innebär att våra gång- och cykelvägar finns med i år. Då gång- och cykelvägen till skolan ibland blir kortare än bilvägen, har uppdateringen i vissa fall inneburit att avståndet mellan hemmet och skolan minskat.
– Till följd av detta har vi elever som läsåret 2016/17 hade skolskjuts, men som läsåret 2017/18 inte kommer att vara skolskjutsberättigade.
Och det går inte att ändra på det?
– Jo, om en elevs anvisade skolväg inte vinterväghålls, kan man som vårdnadshavare ansöka om vinterskjuts. Efter beslut kan eleven då få vinterskjuts under perioden 1 oktober till 31 mars.
Hur många elever är det som inte blir berättigade till skolskjuts i höst?
– Totalt är det 12 elever av de som hade skolskjuts i fjol, som tyvärr förlorar sin skolskjuts det här läsåret, bland annat några som bor i Lotorp.
– Dessutom är det ett antal elever som i höst börjar i högstadiet i Finspång, som skulle haft rätt till skolskjuts i fjol, men som inte får det under det här läsåret, efter uppdateringen. För elever på högstadiet handlar det om att man ska ha minst fem kilometers skolväg för att vara berättigad till skolskjuts.
Är det många elever i Finspång, som ändå får skolskjuts det kommande läsåret?
– Det är cirka 550 elever, som kommer att få skolskjuts i vinter och det blir alltså något färre än i fjol, på grund av den uppdatering, som gäller i år.