Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Författare från Skärblacka gav elever handfasta råd

Skapa intressanta karaktärer. Låt dom utvecklas. Skapa en dialog och låt läsaren dra egna slutsatser. Det var några av de författartips som Jenny Jägerfeld, känd med nyligen utkomna boken "Hål i huvudet", gav när hon besökte Bergska skolan nu i veckan.

Skärblackatjejen Jenny Jägerfeld bor i Stockholm sedan nio år, är psykolog och har skrivit en bok. I tisdags gästade hon Bergska och gav skrivartips. Foto: Ann Björling

Skärblackatjejen Jenny Jägerfeld bor i Stockholm sedan nio år, är psykolog och har skrivit en bok. I tisdags gästade hon Bergska och gav skrivartips. Foto: Ann Björling

Foto:

Finspång2007-01-18 06:00
I höstas kom hennes debutroman "Hål i huvudet" ut. Skärblackatjejen Jenny Jägerfelds bitska och småsvarta skildring av hur tjejen (Minou) blir dumpad via ett kassettband av sin pojkvän, har gjort succé.
- Jag skrev den på vinst och förlust, säger hon.
I tisdags gästföreläste Jenny, född och uppvuxen i reaggemetropolen Skärblacka, på Bergska skolan.
För intresserade elever berättar Jenny om hur det gick till när boken kom till, vad man ska tänka på om man vill skriva en bok, och framför allt: man blir inte rik på att skriva en bok. Hon skrattar:
- Det är många som undrar om man tjänar mycket pengar. Men det gör man inte. Oftast. Kanske någon gång i framtiden, men nej.

Mångsysslare
Jenny Jägerfeld har alltid varit en tjej med många järn i elden. Hon flyttade till Stockholm 1989, har läst psykologi, sexologi, filosofi, har jobbat utomlands och spelat teater. Nu är hon gift, jobbar som psykolog och har barn. Och kan titulera sig författare. Debutromanen skrev hon under tiden hon pluggade psykologi.
- Jag började skriva på boken när min kropp sa ifrån för sex-sju år sedan. Jag jobbade för mycket, mina knän svullnade upp och jag blev sittande hemma. Utan att kunna göra något av allt det jag tyckte om att göra.
Ur frustrationen kom så småningom ilskan. Så hon tänkte att hon lika gärna kunde börja skriva en bok.
- Jag har alltid varit en sådan som skrivit berättelser och sagor. Nu skrev jag utan att veta om någon ville ge ut den. Men jag blev utled på att sitta stilla, säger hon och ler.
Boken blev utgiven. Efter drygt fyra års skrivande kom den ut strax innan dottern föddes.
- Något som jag lärt mig är att man måste våga skriva dåligt för att skriva bra. Även om inspirationen tryter så skriv. Och plocka ut de bra bitarna.
Nu skriver hon på sin andra bok. Under helt andra förutsättningar.
- Det blir en helt annan press, säger hon.
Till alla elever på Bergska skolan gav hon några handfasta råd till dom med författardrömmar. Här kommer dom i kortversion:
- Det behövs olika beståndsdelar för att få en bok att fungera. Du måste ha karaktärer. Dom måste ha en vilja. Det måste uppstå något problem och man måste hitta en lösning på det. Dialogen är viktig. Jag hämtar ofta den från sånt jag hört på stan. Bygg upp en miljö, lek med kontraster. Våga skriva dåligt och be andra titta på det du skrivit för att skala av det som inte är bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om