En 61-årig man från ett land i Östeuropa började i december 2017 arbeta på ett större företag i Finspångs kommun. Efter ett tips genomförde gränspolisen en kontroll på arbetsplatsen i början av mars i år.
Tipset visade sig stämma – den 61-årige mannen hade varken uppehålls- eller arbetstillstånd i Sverige. Därmed togs mannen i polisförvar. Nu åtalas både han och arbetsgivaren, företagets ägare, för brott mot utlänningslagen.
Den anställde medger att han visste om att han inte hade rättighet att arbeta i Sverige när han skrev på anställningsavtalet – men han förnekar brott.
"Jag hade inte så mycket att välja på. Jag var tvungen att arbeta för att min familj skulle överleva", säger den anställde i polisförhör.
Då han dessutom betalade skatt och hade ett så kallat samordningsnummer, trodde han inte arbetstillståndet hade så stor betydelse.
Företagaren tycker heller inte att han gjort sig skyldig till något brott, hans avsikt var bara att hjälpa en person som behövde ett arbete. Ägaren hävdar att han via den anställde eller dennes vän, en man som tidigare fungerat som konsult vid företaget, fått information om att det var klart med arbetstillståndet.
På polisens fråga om han gjorde någon kontroll hos Migrationsverket för att säkerställa sig om det var okej att anställa 61-åringen, svarar ägaren nej. Han litade på vad den anställde och den tidigare konsulten hade sagt.