Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Företag ska lära om miljöbalken

FINSPÅNG
Hur ska man som företag göra för att klara miljöbalkens krav på egenkontroll? Det är en av frågorna som kommer tas upp i ett seminarium för företagare, bland annat från Finspång. Detta som en del i ett länsomfattande projekt.

Finspång2002-02-20 00:00
Sedan ett antal år tillbaka genomförs projektet Kemikalier i Östergötland som är ett samarbetsprojekt mellan länets kommuner, landstinget, arbetsmiljöinspektionen och länsstyrelsen. Just nu genomförs ett delprojekt i projektet, kallat kemikaliesteget. Det är ett informations- och kunskapsprojekt och har bland annat som målsättning att informera företag om egenkontroll enligt miljöbalken. (Alla som bedriver miljöfarlig verksamhet ska planera och kontrollera sin verksamhet. Syftet med planeringen och kontrollen är att motverka och förebygga olägenhet för människors hälsa eller påverkan på miljön).

<b>Öka kunskapen</b>
- Det här är ett steg att öka kunskapen hos företagen och hos oss som jobbar med tillsyn, säger Kerstin Andersson, miljö-och hälsoskyddsinspektör i Finspångs kommun som jobbar med projektet.
Det som snart kommer att ske i projektet är seminarier i fyra kommuner (samtliga seminarier har samma innehåll, men genomförs på olika platser) i länet för företagare. Från Finspång har cirka 40 företag bjudits in. I seminarierna som genomförs i februari och mars, kommer företagarna ges tips på hur man ska göra för att klara miljöbalkens krav på egenkontroll. Det kommer också att informeras om nyheter gällande avfallshantering.

<b>I praktiken</b>
- Många företag har fullt upp med själva tillverkningen och de har inte tid till ta fram ett system för egenkontroll. Här kan man få reda på hur man kan ta fram ett system så att det här blir en naturlig del av verksamheten, säger Kerstin Andersson.
I projektet Kemikalier i Östergötland har tidigare en Handbok i kemikaliehantering tagits fram. I det nu pågående delprojektet är ytterligare en del att prova de krav som finns i handboken i praktiken.
- Vi ska testa hur handboken fungerar. Vid systemtillsynen ska vi titta på företagens egenkontroll, säger Kerstin Andersson.
Meningen är att systemtillsynen ska påbörjas under våren och efter det ska en utvärdering av projektet göras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om