För två miljoner ska sjukfrånvaron minska
En satsning på att minska sjukfrånvaron inom Finspångs kommun. Det väntas kommunstyrelsen fatta beslut om på måndag och då avsätta drygt 2, 1 miljoner kronor på olika hälsofrämjande åtgärder.
Kommunstyrelsekontoret föreslår att kommunstyrelsen ska avsätta 2 150 000 kronor för 2005 för olika åtgärder. 600 000 kronor av dessa föreslås användas för uppföljning av bland annat hälsoprofiler under 2006. Pengarna ska tas från beställarförbundets överskott för 2004.
Förebyggande insatser
De förslag som kommunstyrelsekontoret lagt fram innehåller förebyggande insatser som utgår från medarbetarskap, ledarskap och organisation/verksamhet. För medarbetarnas del föreslås förebyggande hälsofrämjande arbete. Det handlar om att genomföra så kallade hälsoprofiler, uppföljningssamtal, dokumentation och förebyggande insatser för rökavvänjning och viktminskning.
Låga frisktal
Detta beräknas kosta 600 000 kronor i år och lika mycket nästa år. Tanken är att de här insatserna ska riktas till de arbetsgrupper där frisktalen är låga och/eller där det finns upprepad korttidsfrånvaro. Dessutom föreslås alla kvinnor som är anställda inom kommunen minst en gång i år få möjlighet att delta i något utbildningstillfälle om hälsa, livsstil och stress. Detta beräknas kosta cirka 150 000 kronor. För ledarnas del föreslås att de ledarutvecklingsinsatser som inletts ska fortsätta. Det hela uppges handla om att "främja ett hälsofrämjat ledarskap". Detta beräknas kosta cirka 250 000 kronor i år.
Balans i arbetsliv/privatliv
Vad gäller organisation/verksamhet föreslås cirka 200 000 kronor användas till Investors in people (IIP). Det är en metod för verksamhetsutveckling där syftet är att tydliggöra mål och förutsättningar för att klara av uppdragen. Detta är en del i arbetet med en tydligare styrning som ska genomföras inom alla kommunens förvaltningar. 350 000 kronor beräknas det kosta att satsa på processtöd som också är ett av förslagen. Det handlar om att förebygga olika symtom som kan uppkomma hos anställda när ett förändringsarbete sker. Processtödet kan till exempel vara grupphandledning eller cirkelverksamhet kring balans i arbetsliv/privatliv.
Innan förslagen kan bli verklighet måste även kommunfullmäktige godkänna dem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!