Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

För henne är släkten bäst

FINSPÅNG
Från och med igår finns det möjlighet att släktforska via dator på biblioteket.

Ingrid Ottosson vid Finspångs bibliotek visar hur det går till att släktforska med hjälp av datorn.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Ingrid Ottosson vid Finspångs bibliotek visar hur det går till att släktforska med hjälp av datorn. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2003-03-22 00:00
Efter önskemål från släktforskare har biblioteket börjat abonnera på en databas kallad Genline. Genline startade som ett projekt 1993 i Duved när man skulle utröna vilka möjligheter som fanns för att digitalisera kyrkböcker och sprida dem via datanätverk. Nu finns mer än 4 585 206 bilder på svenska kyrkböcker i Genlines databas.
- Jag tror att det här blir ett enormt stort hjälpmedel och jag tror också att fler och kanske yngre börjar släktforska, säger Ingrid Ottosson på biblioteket i Finspång.
Arkivet består av avskannade mikrofilmer från Riksarkivets arkivexemplar och är inte så slitna som de filmer och på senare tid kort kan vara.
De län som hittills är färdiga att forska i är Kalmar, Värmland, Kronoberg, Göteborg/Bohuslän och Östergötland.
Det är till största del de så kallade mormonfilerna som finns i Genline och som visar material från 1600-talet fram till 1900-talet.
- Ofta har jag förstått att det slutar i slutet på 1800-talet, säger Ingrid Ottosson.

<b>I marginalen</b>
Hon klickar sig lätt fram i databasen trots att hon säger att hon inte kan det här. Men hon är sugen på att själv börja släktforska.
- Det blir väl så ju äldre man blir. När jag var ung hade jag inte en tanke på att det skulle vara roligt att veta något om sin bakgrund och sina släktingar.
Hon har klickat fram oss till en sida i en kyrkobok från Risinge någon gång i början av 1800-talet. Efter att ha förstorat bilden kan vi tydligt läsa om två tvillingpojkar som föddes och om en oäkta son och det är de små anteckningarna i marginalen som prästen gjort som nästan är det mest spännande att läsa.
- Ja här kan det stå om man var halt eller lytt eller något annat som prästen tyckte var viktigt att berätta.
Det finns helt klart en risk för att man vill sitta kvar framför datorn längre än de två timmar i taget som det är möjligt att boka datorn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om