<font size=3><I>Ambulanssjukvårdarna i Finspång:</I></font size=3> Återinför bårbil för transporter
FINSPÅNGAmbulanssjukvårdarna i Finspång kör allt färre patienter till lasarettet i Finspång. I stället är det Vrinnevisjukhuset som gäller.- Under årens lopp har alltmer tagits bort från lasarettet i Finspång, säger Gunnar BlomgrenHan och hans arbetskamrater får ofta höra att det dröjer innan de kommer - både av patienter och vårdpersonal.
Ambulanssjukvårdarna Maria Thorsell, Kenneth Bredström och Gunnar Blomgren är oroliga över utvecklingen inom vården i Finspång. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
Nyligen fick en patient med stroke också vänta en timme på ambulans. Som ambulanssjukvårdarna ser det är orsaken dels att neddragningarna på akuten inte kompenserats med förstärkning på ambulanssidan, dels att ambulans med personal används till rena transporter, istället för att behålla den bårbil som tidigare fanns för detta ändamål.
-Vi på ambulansen har tre typer av körningar, förklarar Gunnar. Akuta larm som vi kallar prio ett, brådskande transporter, prio två och vanliga transporter prio tre.
<b>Tomt</b>
Kärnkrampspatienten som Gunnar berättar om, är ett prio två-fall, precis som en hjärnblödningspatient som fortfarande är vid medvetande. Kärlkrampspatienten fick vänta därför att den ena av de två ambulanser som finns i Finspång var ute och den andra måste finnas till hands om det kommer ett prio ett-larm.
Vid sådana situationer är tanken att Norrköpingsambulansen ska hjälpa till. Därför brukar en ambulans stationeras i Svärtinge för att vara mitteellan och kunna rycka in.
- Men det är inte alltid det är så. Är det många ambulanser ute, vågar man inte riskera att ha en i Svärtinge så det blir tomt på stationen. Man vet ju aldrig när det kommer larm om livshotande tillstånd.
Samtidigt som allt fler akuta transporter går till Norrköping, en körsträcka på minst 25 minuter - om man kör väldigt fort - så efterlyser Gunnar bårbilar eller bårtaxi till Finspång.
<b>"Onödigt"</b>
-Det känns ju onödigt att ambulansen som är till för akuta sjukdomsfall, ska användas för att köra någon från ett vårdhem i Finspång in till sjukhustandläkaren i Norrköping. Det fanns bårbil här tidigare, men den togs bort jag vet inte varför. Återinför bårbil för transporter, det behövs inte vårdpersonal och det räcker med en som jobbar där. Då skulle ambulansen användas till vad den är avsedd för.
Gunnar och hans arbetskamrater kör allt färre patienter till Finspångs lasaretts akut. Desto fler till Norrköping.
-På torsdagsförmiddagen till exempel hade de sex patienter från Finspång, berättar ambulanssjukvårdare Kenneth Bredström.
<b>"Smygnedläggning"</b>
Gunnar Blomgren anser att nedrustningen av akuten i Finspång har skett under en lång tid.
-Det började redan på 70-talet när BB stängde, sedan blev det inga akuta operationer, inga akuta barnsjukdomar, inga akuta hjärt- eller strokepatienter. Akutens öppettider har blivit inskränkta. Först stängde man på natten, sedan blev det öppet kl 7 till 22, därefter kl 7 till 21 och nu är det 8 till 21. Det naggas hela tiden i kanten, det känns som en smygnedläggning.
- Jag undrar vad våra landstingspolitiker vill göra för att förbättra situationen för Finspångsborna när det gäller tillgång till akutambulans?