Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Flyktingbarn i polishus?

Gamla polishuset kan bli aktuellt som nytt boende för ensamkommande flyktingbarn. Det avslöjades på kommunfullmäktige på onsdagen.

FINSPÅNG2015-12-16 18:19

– Vi behöver hela tiden se över boendefrågan för flyktingar, sa kommundirektören Anders Axelsson, som höll en extra insatt föredragning under fullmäktige, där han bland annat berättade om nya boendeplaner.

– Gamla polishuset äger kommunen, så där kan vi ganska snabbt ordna nytt boende. Men vi tittar även efter lämplig mark för att bygga så kallade modulhus på. Bland annat där Högklintsskolan låg förr, men vi tittar även på lämplig mark utanför centralorten.

Han berättade också att det varit enorma påfrestningar under en period för kommunens personal, inte minst för socialsekreterarna

– Men min bedömning är att vi klarat påfrestningarna på ett bra sätt och nu verkar det som att vi kan gå tillbaka till ett mer normalt arbetsläge, i och med att flyktingströmmen till Sverige verkar minska rejält.

– VI har dock vissa akuta problem att klara fortfarande och det är bland annat ökat tryck på skolan i Rejmyre, på grund av bland annat flyktingboendet i Hävla. Där försöker vi lösa personalfrågan, vilket dock inte är lätt och det här med personalproblem är något vi delar med de flesta övriga kommuner i länet.

Vid fullmäktigemötet i övrigt beslutades bland annat att Ryttarkamraterna i Finspång, får en förlängd kommunal borgen i fem år, för en checkkredit på 150 000 kronor. Pengar som behövs, eftersom ridskolans hästar smittades av sjukdomen kvark, vilket gjorde att föreningen tappade cirka 100 000 kronor i intäkter, på grund av avbruten ridskoleverksamhet under tio veckor.

Man beslutade också att ansöka om att Finspång ska bli en Fairtrade City och ha som målsättning att öka andelen etiskt märkt kaffe internt inom kommunen, från 0,3 procent till 15 procent och att antalet etiskt märkta bananer ska ligga kvar på minst 67 procent.

Ett medborgarförslag av Ann-Charlotte Johansson Toft behandlades också, angående utegym i Lunddalen och kommunalt bidrag för att tända belysningen igen på elljusspåret. Det sistnämnda är redan på gång till nästa år medan det blev avslag på ett utegym i Lunddalen. Kommunen anser dock att ett utegym är en bra idé, men att det bör förläggas till Arena Grosvad, där fler kan utnyttja det.

Redan nu på måndag den 21 december, är det dags för ett nytt kommunfullmäktige. Ett mycket snabbt sådant, eftersom det bara handlar om ett enda ärende, nämligen

att vatten- och avloppstaxan behöver höjas med sex procent från och med 1 januari 2016.

– Vi har stora investeringsbehov på VA-sidan, berättar Tomas Johansson, vd för Finspångs Tekniska Verk. För att fortsätta leverera dricksvatten och omhänderta avloppsvatten på ett säkert och miljöriktigt sätt i hela kommunen behöver vi höja våra VA-priser. För en normalvilla med en årsförbrukning på 150 m³ motsvarar taxehöjningen en ökad månadskostnad med cirka 37 kronor, avslutar Tomas Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om