Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Flygplan riskerade att krocka nära Finspång

Försvarsmakten bör förändra flygövning. Det konstaterar Statens haverikommission efter att ha utrett ett allvarligt kollisionstillbud utanför Finspång.

Statens haverikommission utreder ett allvarligt kollisionstillbud mellan två flygplan. Planet på bilden har inget med artikeln att göra.

Statens haverikommission utreder ett allvarligt kollisionstillbud mellan två flygplan. Planet på bilden har inget med artikeln att göra.

Foto: Anders Törnström

FINSPÅNG2014-10-15 05:11

Det var i mitten av april som händelsen inträffade. Statens haverikommission, (SHK), underrättades om ett allvarligt tillbud med två flygplan.

Elever vid Flygskolan i Linköping genomförde olika övningar i Finspångstrakten.

Incidenten inträffade under en period när eleverna genomgick den del av flygutbildningen som avser luftstrid i rote mot enskilt flygplan. Rote är den minsta formationsenhet som används av det svenska flygvapnet och består av två flygplan/helikoptrar.

Målet med övningen var att två jaktflygplan genom direkt rotesamverkan skulle bekämpa ett ensamt, manövrerande målflygplan. Inom jaktroten skulle rollbyten övas genom att det ena flygplanet uppträdde offensivt och det andra defensivt.

Men under övningen missbedömdes avstånden och två plan passerade mindre än 50 meter ifrån varandra.

Övningen avbröts omedelbart efter händelsen.

Haverikommissionen konstaterar att situationen när jaktflygplanet mötte målflygplanet på kontrakurs, ligger inom vad som kan förväntas, om flygplanen uppträder enligt den profil som beskriver övningen.

SHK lyfter fram avsaknaden av tekniskt stöd för att mäta avstånd till målet, tillsammans med elevernas ringa erfarenhet av att bedöma avstånd.

Läs mer i onsdagstidningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om