– Det känns verkligen roligt att få visa upp en bild på den här utställningen, säger Owe Ellersten. Visserligen fick jag bara med en av mina fem inskickade bilder, men jag är nöjd att över huvudtaget få vara med på utställningen.
Har du varit med på andra fotoutställningar:
– Ja, jag hade en utställning så sent som i februari i år i ABF-lokalen vid Skvallertorget i Norrköping.
Fotograferar du mycket?
– Jag har sysslat med fotografering mer eller mindre under hela mitt liv, säger Owe Ellersten. Jag har haft ett litet företag och då sysslade jag med porträttfotografering och jag har tävlat i foto, så foto har nog varit min grej under livet.
Och du har följt med in i den digitala fotovärlden?
– Ja, absolut. Jag började förstås med svartvitt foto och arbetet i mörkerrummet en gång i tiden. Sedan har jag gått över till digitalt foto och sitter ofta vid min dator och bygger bilder, man kan säga.
Vad fotograferar du helst?
– Det är en bra fråga, säger Owe Ellersten med ett skratt. Jag har ingen speciell inriktning, utan fotograferar det mesta och sedan är jag på alla bilder och petar och jobbar som sagt gärna med dem efteråt.
Det här är andra året i rad som Arbetets museum arrangerar "Dokumentärfotosalongen". 2017 sökte över 90 personer om deltagande och av dessa valdes 39 ut av en jury för att få visa sina bilder. I år var det nästan lika hård konkurrens:
– Totalt var det 81 fotografer, från Malmö i söder till Luleå i norr, som kände sig manade att söka och totalt lämnades hela 370 fotografier in för bedömning, säger Truls Olin, utställningschef på Arbetets museum och initiativtagare till Dokumentärfotosalongen.
– Efter ett intensivt och spännande juryarbete, har nu juryn enats om att totalt 40 fotografer, därav 23 män och 17 kvinnor, blev antagna.
Är det något nytt inslag i år?
– Ja, i år är temat "i väntan på", ett tema som röstades fram av våra besökare i samband med avslutningen av 2017 års Dokumentärfotosalong. Temat är fritt att tolka utifrån Arbetets museums uppdrag som handlar om att skildra människors berättelser om arbetsliv och vardagsliv.
Hur ser du på själva temat?
– Vi tycker att det är ett intressant tema som våra besökare röstat fram.
Vad väntar då på besökarna?
– I årets upplaga kommer besökaren få möta bilder som på olika sätt belyser just människors vardag, villkor, glädjeämnen och svårigheter. Vi har sedan 1991 visat fotografier från alla världens hörn som belyst alla tänkbara ämnen. Kända och internationellt erkända och prisade fotografer har delat sitt arbete med oss.
– Genom denna satsning vill vi uppmärksamma och uppmuntra fler fotografer för deras arbete med dokumentärt foto. Vi siktar på att göra Dokumentärfotosalongen till ett årligen återkommande inslag som på många sätt ska kunna berika vår verksamhet här på Arbetets museum.
Utställningen öppnar den 8 september och pågår sedan fram till den 11 november.
Under utställningsperioden kommer också tre av de deltagande fotograferna , att erhålla ett stipendium, efter kriterierna "bästa bild", "bästa bild utifrån temat" samt en pristagare som röstas fram av publiken.
Stipendierna offentliggörs och delas ut under fotofestivalen "Spegla" den 20 oktober.
Juryn som valt ut årets bilder har bestått av Göran Widerberg, bildredaktör, Dagens arbete, Märta Thisner, fotograf samt Truls Olin, utställningschef, Arbetets museum.