Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspångsbon besatt av Leeds

Sveriges största Leedssupporter bor i Finspång. "Jag tror inte det finns någon mer dåre i landet som följer Leeds på det sättet som jag gör", säger Steen Hansen.

Nästa år firar Leeds 100-årsjubileum. Steen Hansen är bjuden på galamiddag och hoppas att laget i hans hjärta tar steget till Premier League.

Nästa år firar Leeds 100-årsjubileum. Steen Hansen är bjuden på galamiddag och hoppas att laget i hans hjärta tar steget till Premier League.

Foto: Mikael Grip

FINSPÅNG2018-05-12 11:30

Bara den här säsongen har han sett sitt favoritlag på plats i England 13 gånger.

– Jag hade tänkt åka nu i helgen som var också. Men det kom lite annat emellan. Typiskt också att de vann när jag inte var där, säger Steen och skrattar.

Segern i sista omgången av The Championship mot Queens Park Rangers med 2–0 avrundade en säsong som bjudit på varierande prestationer.

– Vi började riktigt bra och hade ledningen efter sju omgångar, men sedan rasade det. En 13:e plats var inte vad vi hade hoppats på – katastrof, förklarar Steen och lägger pannan i djupa veck.

Det klassiska laget har en bit kvar till Premier League. Kanske kan det komma nästa år när Leeds United fyller 100 år.

– Jag funderar starkt på att köpa årskort nästa säsong och åka över och se så många matcher jag kan. Både på hemma- och bortaplan.

Steen Hansen är som namnet antyder född i Danmark. Var det stora intresset för Leeds kommer ifrån vet han inte själv.

– Nej, jag har ingen aning. Som grabb spelade jag fotboll i B1913 Odense och 1963 mötte A-laget Real Madrid i UEFA-cupen eller om det hette Mässcupen då. Jag minns att jag tyckte det var häftigt med Real Madrids vita lagdress. Från 1969 och framåt har det varit Leeds för hela slanten. Säkert mycket på grund av Tipsextra.

Sin första match i Leeds såg han kring millennieskiftet.

– Tidigare var det ganska bökigt att ta sig till Leeds. Först färjan från Göteborg till London och sedan tåg vidare till Leeds. Med lågprisflygen från Skavsta har allting blivit mycket enklare. Men det handlar ändå om tre timmar tågresa mellan London och Leeds. Ibland flyger vi från Linköping via Amsterdam och direkt till Leeds, men det kostar lite mer, säger Steen som kom till Sverige och Finspång 1975.

Under många år arbetade han på Skärblacka Bruk. Sedan november förra året är han pensionär.

– Ibland tyckte de att jag var mer i England än på jobbet, säger Steen med ett leende.

Nu behöver han inte bry sig om arbetet, utan kan fokusera ännu mer på Leeds United.

Ett häftigt minne är från Wembley 2008 när Leeds mötte Doncaster i en avgörande kamp om att bli uppflyttade från League One till The Championship.

– Helt sjukt! 75 000 åskådare på läktarna i ett kval från tredje- till andradivisionen. Vi förlorade med 1–0, men det var en upplevelse med den enorma inramningen.

Steen beskriver sitt förhållande till Leeds som ett dåligt äktenskap.

– Förr i tiden tog jag förluster mycket hårdare. Nu går jag in med inställningen att vi kommer förlora, då känns det mycket lättare om det blir en förlust och ännu bättre om det blir vinst.

Engagemanget är stort för klubben i hans hjärta.

– Jag håller inte på något annat lag än Leeds. Inte i Danmark och inte i Sverige och inte i någon annan sport. Visst vill jag att det ska gå bra för danska fotbollslandslaget, men det är det enda.

Den här säsongen har 63-åringen sett Leeds på plats 13 gånger i England, säsongen innan var det också 13 gånger och säsongen dessförinnan tio gånger. 36 Englandsresor på tre år!

– Det är nästan häftigare att se Leeds på bortaplan. Mot Fulham var vi 7 000 supportrar som sjöng och skanderade hela matchen. Läktaren gungade rejält, ett tag trodde jag den skulle rasa.

På Leeds hemmaplan, Elland Road, var publiksnittet den här säsongen 31 500 personer. Leeds supportrar räknas som de mer hängivna av alla lags supportrar i England och ser alltid till att atmosfären blir hög på läktarplats.

– Stämningen är helt grym på "South stand" och det är inte bara på arenan. Leeds är en universitetsstad och det är full fart innan och efter matcherna. Jag och min fru, Ninna, har lärt känna massor med trevliga människor. Vår son Emil har nästan blivit lika frälst som jag och har också sett Leeds live många gånger.

Steen har stor del av det som sker i LUSS, Leeds United Supporters Sweden. Leeds svenska supporterklubb med cirka 500 medlemmar.

– Jag tror inte det finns någon mer dåre i landet som följer Leeds på det sättet som jag gör. I början av april var jag reseledare för ett gäng på 86 personer som åkte över och såg Leeds-Sunderland (1–1). Jag hade gjort upp med en speciell pub och ordnat alla biljetter och hotell.

Om Leeds kan ta steget upp till Premier League nästa säsong och ge sig den bästa av hundraårspresenter återstår att se.

– Jag räknade ut att vi har haft 16 tränare under samma tid som Arsène Wenger varit tränare i Arsenal. Sedan kan det mycket väl bli ett nytt ägarbyte. När det gäller Leeds är det bara att hoppas på det bästa och inte ta något för givet, säger Steen Hansen

Leeds United FC grundades 1919. Hemmaarenan heter Elland Road där klubben spelat sedan grundandet.

Klubben var etablerad i engelska ligans högsta nivå, där de spelat i totalt 50 av klubbens 90 ligasäsonger, och var en av ursprungsklubbarna då Premier League grundades, men ekonomiska problem under senare år har resulterat i nedflyttning till lägre divisioner.

Klubbens storhetstid inleddes i mitten av 1960-talet under ledning av tränaren Don Revie, då Leeds kom från "ingenstans" och etablerade sig som en av Englands absoluta toppklubbar genom att under en tioårsperiod vinna ligan två gånger, bli tvåa fem gånger och inte sluta sämre än fyra någon säsong. Under samma period vann klubben dessutom FA-cupen, Ligacupen och två europeiska cuptitlar samt kvalificerade sig till ytterligare fler cupfinaler, vilket gjorde klubben berömd inte bara i England, utan över hela fotbollseuropa.

Efter att Revie lämnat rönte klubben inga större framgångar förrän en ny storhetstid inleddes 1988 under tränaren Howard Wilkinson, med klubbens tredje ligaseger genom tiderna säsongen 1991/92 som den absoluta höjdpunkten. Bland senaste tidens framgångar räknas semifinalen i Champions League säsongen 2000/01 (förlust mot Valencia) som främsta merit.

Billy Bremner anses som den bästa spelaren i Leeds genom tiderna. Bremner, som kallades "65 kilo taggtråd" tack vare sin hårdföra spelstil, står staty utanför Elland Road. Svenska landslagsmannen och mittbacken Pontus Jansson har spelat tre säsonger i Leeds och uppskattas enormt av fansen för sin kompromisslösa spelstil. Tomas Brolin spelade i Leeds 1995-1997 och gjorde fyra mål på 19 matcher.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om