Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspångs nya äldreboende

FINSPÅNG
Servicehus läggs ner, demensboende byggs nytt, servicehus blir seniorboende.
Äldreboendet och äldreomsorgen i Finspångs kommun är som bekant inne i en omfattande förändring, där flera "pusselbitar" ingår. Hur ska det bli och varför alla dessa förändringar?

Omsorgsförvaltningens chef Britt-Marie Ellersten har tidigare under året träffat olika grupper av pensionärer för att informera om förändringarna i äldreboendet. Bilden är tagen vid en träff med Brukspensionärerna.
FOTO: MARTIN ROTH

Omsorgsförvaltningens chef Britt-Marie Ellersten har tidigare under året träffat olika grupper av pensionärer för att informera om förändringarna i äldreboendet. Bilden är tagen vid en träff med Brukspensionärerna. FOTO: MARTIN ROTH

Foto:

Finspång2001-07-11 00:00
Folkbladet har tidigare berättat om förändringarna inom äldreboendet, vartefter de politiska besluten har fattats.
I ett antal artiklar ska vi presentera helheten, hur politiker i omsorgsnämnden och tjänstemän inom omsorgsförvaltningen vill att äldreboendet ska vara organiserat.
Första artikeln handlar en del om de grundläggande principerna för den nya formen av äldreboende i Finspång.

<b>Budget</b>
Man kan säga att det finns två faktorer som påverkar äldreomsorgen i alla kommuner: dels vad som står i socialtjänstlagen, dels vilken budget den aktuella kommunen har till sitt förfogande.
- Äldreomsorgen i Finspång har cirka 150 miljoner årligen, säger omsorgschef Britt-Marie Ellersten. Mer pengar får vi inte.

<b>Grundtanke</b>
Det som har hänt, och som fortsätter att hända i Finspång är att servicehusen försvinner. Det vill säga som begrepp, själva husen finns i de flesta fall kvar.
De kallas istället seniorboende och där finns tillgång till omsorg och service, men ingen permanent placerad personal.
- En grundtanke när vi bestämt oss för vilken typ av äldreboende vi ska ha, är att lägga mest pengar där de största behoven finns, säger Britt-Marie Ellersten.
Den inriktningen är politiker från alla partier överens om. En annan grundtanke som kommunfullmäktige tagit beslut om, är den så kallade kvarboendeprincipen, dvs att med hjälp av hemtjänst underlätta för den äldre att bo kvar hemma så länge som han eller hon vill och kan.

<b>Boendeformer</b>
- Enligt socialtjänstlagen är kommunen skyldig att efter biståndsbeslut ge omsorg och service, oavsett om den gamle bor kvar hemma, bor på seniorboende eller vårdboende.
De olika namnen på boendeformer är lätta att blanda ihop och används ibland felaktigt. I socialtjänstlagen finns begreppet kommunalt särskilt boende. Det är boenden som den enskilde flyttar till efter att biståndbedömning har gjorts.

<b>Kommunen avgör</b>
När den enskilde har fått rätt till särkilt boende är kommunen skyldig att ställa upp med det. Det är dock kommunen själv som avgöra vad som tillhör det särskilda boendet.
- Kommunalt särskilt boende kan vara servicehus, det kan vara demensboende, det kan vara vårdboende. Detta kan kommunen besluta om själv, och det kan se olika ut i olika kommuner.
- Lagen medger också att en kommun ändrar, vad som ingår i det särskilda boendet.

<b>Omsorgen kvar</b>
I Finspång har man bestämt sig för att ta bort servicehusen som en del av det kommunala särskilda boendet.
-Vi har valt att rikta oss mot de två formerna vårdboende och demensboende. Det är de tyngsta vårdformerna. Men ingen som har bott på servicehus blir av med sin omsorg. Den finns kvar och utförs av hemtjänst där nattpatrull ingår, säger Britt-Marie Ellersten.
Just frågan om servicehusen har orsakat mycket oro. Vi återkommer till detta i nästa artikel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om