Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspångs första Silviasjuksköterska

Åsa Johansson är Finspångs första Silviasjuksköterska.– Målet är att jobba för att höja livskvalitén för demenssjuka, säger hon.

Åsa Johansson är Finspångs första Silviasjuksköterska.

Åsa Johansson är Finspångs första Silviasjuksköterska.

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2014-02-07 05:42

Från och med denna månad är Åsa Johansson ansvarig demenssköterska i Finspångs kommun. Hon har lång erfarenhet som sjuksköterska inom kommunens äldreomsorg och har specialistutbildat sig inom demensområdet.

På Sophiahemmets högskola i Stockholm har hon studerat till Silviasjuksköterska.

– Det är en utbildning som skapades för att det behövdes spetskompetens inom demensområdet. Jag ville gå utbildningen för jag tycker att det är ett oerhört viktigt område, säger Åsa Johansson.

Fokus ligger på omvårdnad vid demenssjukdom och sjuksköterskans roll som samordnare för en god vård och omvårdnad.

– Det handlar mycket om hur vi kan hjälpa och lindra vid olika symtom, underlätta när det gäller kommunikation, relationer och stöd till närstående.

Utgångspunkten är den palliativa vårdfilosofin.

– Tyvärr är demenssjukdomen dödlig. Det gäller att få den sista tiden så bra som möjligt, säger Åsa Johansson.

Med ökad ålder ökat antalet demensgrupper.

– Men vi ska inte glömma att väldigt många gamla mår bra. Tyvärr räknas gamla som sjuka, men det finns många som lever ett gott liv.

– Vi ska fortsätta jobba för en bra kvalité när det gäller demensvården i Finspångs kommun, säger Åsa Johansson.

Läs mer i fredagstidningen

Fakta/Silviasjuksköterska

* Stiftelsen Silviahemmet startades på Alla hjärtans dag 1996 på initiativ av drottning Silvia som tidigt uppmärksammat behov av utbildning och utveckling inom demensområdet

* Under professor Barbro Beck-Friis ledning startades utbildning utifrån den palliativa vårdfilosofins fyra hörnstenar - symtomkontroll, teamarbete, anhörigstöd, kommunikation och relation med målet högsta möjliga livskvalitet för den demenssjuke, anhöriga och närstående

* 2008 startade på Sophiahemmets högskola, i samverkan med Silviahemmet, sjuksköterskeutbildning i demensvård

* Totalt har 147 sjuksköterskor från olika delar av Sverige genomgått utbildningen och mottagit titeln Silviasjuksköterska och Silviahemmets brosch av drottning Silvia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om