Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspångs ängar inventeras i vår

FINSPÅNG
Under våren startas en riksomfattande ängs- och betesmarksinventering som genomförs av länsstyrelserna. I Finspång ska minst 600 hektar betesmark och slåtteräng inventeras.

Finspång2002-02-21 00:00
Med start under våren ska en ängs- och betesmarksinventering göras i hela landet. I Finspång kommer minst 600 hektar betesmark och slåtteräng att inventeras av länsstyrelsen. Betesmarken och slåtterängarna är redan kända som marker med natur- eller kulturvärde eftersom de har en hög miljöstödsersättning för skötsel. Mellan 1987 och 1990 gjordes en ängs- och hagmarksinventering och de marker som finns med i den inventeringen kommer också att besökas denna gång.

<b>Bredare inventering</b>
- Denna nya inventering är bredare än föregående, hagmarken ska sättas in i ett kulturhistorisk sammanhang och innehållet av kulturspår ska dokumenteras systematiskt, berättar Anneli Lundgren, projektansvarig på länsstyrelsen.
I inventeringen ska det tittas på fler typer av naturvärden som till exempel, småvatten, buskskikt och grova träd.
- I och med inventeringen kommer vi att få bättre kunskap om vilka naturvärden som finns i betesmarker och slåtterängar, om de sköts bra eller behöver en upprustning, menar Anneli Lundgren.

<b>Nya åtgärder</b>
Hon menar att man utifrån den kunskapen sedan kan styra de olika miljöersättningar för skötsel som redan finns. Man kan också använda resultatet för att utforma nya åtgärder för att klara ett bevarande.
Det är regeringen som har gett jordbruksverket i uppdrag att genomföra inventeringen och fältarbetet görs av länsstyrelserna. Inventeringen pågår till och med 2004.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om