Det var förra veckan som det kom fram att Finspångs kommuns leverantör av SMS-utskick hade blivit hackad vid två tjänster. Dels handlar det om en tjänst hos biblioteket där reserverade medier och låntagares mobilnummer kan ha läckt ut. Dels handlar det om kommunens bemanningssystem som kommer från samma leverantör. Här kunde mobilnummer och information som skickats till medarbetare ha plockats upp av obehöriga. Samtidigt görs bedömningen från leverantören att det är väldigt låg sannolikhet att data har läckt ut.
Enligt kommunen undersöker leverantörer och underleverantörer just nu omfattningen av läckan. Kommunen har också anmält incidenten till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). Roberth Dahl är Finspångs kommuns IT-chef. Han har ingen information om att någon ska ha drabbats av dataintrånget.
– Vi har följt våra rutiner och kontaktat dem som skulle kunna ha drabbats. Vi har inte sett någon påverkan, säger han.
Vad säger du om det som hänt?
– Vi ser allvarligt på incidenten och följer upp både det inträffade och tar med erfarenheter framåt. Det är särskilt viktigt att återrapportera till Integritetsskyddsmyndigheten, säger IT-chef, Roberth Dahl.
Ni har valt att vara öppna med det inträffade. Varför?
– En regel är att berätta vad som hänt och vilken påverkan det får eller har fått. Men aldrig att gå in på detaljer. Det är viktigt för oss att allmänheten får kännedom om vad som hänt, säger Roberth Dahl.
Hur upptäckte ni att intrånget skett?
– Vi fick det genom information från underleverantören SMS-teknik.
Vad kunde ha hänt i värsta fall?
– Nu hände det inte. Men det handlar ju om att telefonnummer hade kunnat komma ut och hade kunnat användas för att lura människor. Råden om att inte svara på sms, eller mejl du misstänker är bluff, och att inte klicka på länkar som ser konstiga ut gäller fortfarande. Lämna aldrig ifrån dig personliga uppgifter som personnummer, kontonummer, kortnummer eller inloggningsuppgifter.
Hur vanligt är det med cyberattacker mot Finspångs kommun
– Det sker cyberattacker mot samhället hela tiden, dygnet runt. Det gäller att ha en välutbyggd beredskap. Men det här var inte så allvarligt som den som skedde mot Norrköping, säger han och går inte in på hur ofta kommunen drabbas.