Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspång tvåa på orter med utlandsägda företag

Efter Surahammar är Finspång den kommun i landet där utländska företag står för den största delen av sysselsättningen. Det visar en undersökning som Veckans Affärer har gjort.
Anledningen heter Siemens, Sapa och Outokumpu.

Det viktiga är att det finns jobb, vem som äger företagen spelar en mindre roll, menar kommunens näringslivschef Richard Widén.
Foto: Titti Olovsson (0122-131 75)
titti.olovsson@folkbladet.se

Det viktiga är att det finns jobb, vem som äger företagen spelar en mindre roll, menar kommunens näringslivschef Richard Widén. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se

Foto:

FINSPÅNG2005-08-16 06:00
Av kommunens 9 300 arbetstillfällen står de utlandsägda företagen för hela 63 procent. Eller nästan 5 900 jobb. Det är den näst största andelen i hela landet efter Surahammar där utländska företag står för 67 procent av jobben.
Att Finspång hamnar så högt i listan är naturligt med tanke på tyskägda Siemens, norskägda Sapa och finska Outokumpu (vars koppardel numera ägs av Nordic Capital), menar kommunens näringslivschef Richard Widén.
- Det slår ju i en sådan här statistik, säger han.

Jobben viktiga
Huruvida utländskt ägande är bra för en kommun eller inte tycker han är svårt att svara på.
- Det är inte någonting vi kan påverka och det viktiga är ju att det finns jobb, säger Richard Widén.
Men i och med att konkurrensen blir allt mer global så spelar det ingen roll om ägaren sitter i Tyskland eller Sverige, menar näringslivschefen. Det som däremot är viktigt är den lokala förankringen.
- Att det finns en person lokalt som känner för verksamheten och som inåt i företaget har någonting att säga till om. Och kan bevaka lokala intressen, säger Richard Widén.

"Helt klart risk"
- Men det är helt klart en riskexponering.
Med det menar han att det blir en intern kamp i företaget om ordrarna. Som exempel nämner han Saab och kampen mellan Trollhättan och tyska Rüsselsheim för att få tillverka en viss modell.
Enligt undersökningen av Veckans Affärer har det utländska ägandet av företag i Sverige ökat under en tioårsperiod. Under den tiden har cirka 300 000 anställda i näringslivet fått nya, utländska arbetsgivare.

Förändring i landet
I början av perioden arbetade var tionde svensk i ett utländskt företag. Idag gör var fjärde svensk det. Av landets 290 kommuner svarar utländska företag för mer än hälften av sysselsättningen i 13 kommuner.
Antalet anställda i utlandsägda företag är lägst i Tjörn och Älvsbyn där endast 0,2 procent av jobben kommer från utländska företag. Vilket skulle kunna förklaras med att företagen är mindre där över lag, menar Richard Widén, medan de utlandsägda företagen oftast är större.
<B>Kommuner med flest anställda i utlandsägda företag*:</B>
Surahammar 67%, Finspång 63, Färgelanda 59, Hammarö 58, Vårgårda 56, Degerfors 54, Hagfors 53, Älmhult 53, Ludvika 53 och Bromölla 52.

*Anges i procent av det totala antalet anställda i näringslivet.

<B>Kommuner med minst anställda i utlandsägda företag:</B>
Tjörn 0,2, Älvsbyn 0,2, Norsjö 0,3, Krokom 0,4, Överkalix 0,4, Arjeplog 0,6, Sosele 0,6, Malå 0,6, Åsele 0,6 och Nordanstig 0,8.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om