- Nyare modeller har vi inte, säger Inger Welander, en av entusiasterna bakom museets tillkomst. Däremot många olika gas- och ångturbinmodeller från förr, när Siemens hette bland annat Stal (Svenska Turbinfabriksaktiebolaget Ljungström) och ABB Stal.
– Dessutom är vi mycket tacksamma till Siemens, som låtit oss flytta in med museet i Orangeriets fina, gamla 1800-talslokaler bredvid slottet.
Folkbladet har fått en tjuvtitt inne i museilokalerna, som just nu iordningställs för fullt, inför premiären i slutet av maj.
– Det känns jätteroligt att Finspång äntligen får ett eget turbinmuseum, säger Inger Welander. Framförallt med tanke på all den turbinhistoria som finns här i Finspång sedan 1913, då första turbinverkstaden startades här.
– Under åren som gått har vi sparat på oss många prylar, som fått stå och samla damm i källare och på vindar. Men nu är de räddade för framtiden och dags att ta fram dem i ljuset och visa upp dem för allmänheten.
Varifrån kommer prylarna?
– Från företaget, men också från före detta anställda som kommit hit och lämnat bidrag till museet, vilket känns mycket positivt. Dessutom har vi fått låna gamla turbiner och gamla fartygsmodeller, från bland annat Tekniska museet och Sjöhistoriska museet i Stockholm. Bland annat jagaren Stockholm, som drevs med turbiner från Stal.
– Jag kan också nämna att vi kommer att byta utställningsföremål då och då, eftersom vi inte har plats med alla våra samlingar på en gång. Så det blir ett levande museum.
Kommer museet att vara öppet i sommar?
– Ja, absolut och vi ska alltid ha guider på plats, när museet är öppet. Dels för att vi vill berätta om våra samlingar, dels om besökarna har en del frågor som de vill ställa.
Museet kommer att skötas av Turbinhistoriska sektionen inom Stalklubben, hos Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång.