Varje år delar Naturvårdsverket ut utmärkelsen Sveriges friluftskommun. Priset delas ut för att stimulera och uppmuntra kommunernas arbete med friluftsliv.
Tanken är att landets kommuner ska arbeta långsiktigt med friluftsliv.
Kommunerna ska visa upp och genomföra friluftslivet på ett sådant sätt att det blir enkelt för invånarna att välja en aktiv fritidssysselsättning utomhus.
Av de 235 kommuner som deltog placerade sig Finspång på plats 16 i landet och var därmed bäst i Östergötland.
– Det är en jättebra placering för en mellanstor kommun med de resurser vi har. Vi har jobbat målmedvetet med dessa frågor, betonar Kirsi Aronsson.
Vad har ni gjort för att utveckla friluftslivet i kommunen?– Det senaste året har vi förbättrat tryggheten och installerat LED-belysning i flera elljusspår. Det är en satsning vi fortsätter med, under året prioriteras Rejmyre och Ljusfallshammar. Tillsammans med föreningslivet har vi byggt tre kottebanor och två utegym under förra året. Det händer saker hela tiden.
Inventeringar har gjorts i samtliga områden i kommunen.
– Vi håller på att ta fram en natur- och friluftsplan och vi har både ett folkhälsoråd och ett natur- och friluftsråd, där vi träffar föreningar.
På Grosvadsområdet börjar snart skateparken byggas och Grosvads camping ska utvecklas.
– Vi fortsätter med att utveckla campingen, under hösten påbörjar vi arbetet med en ny servicebyggnad. Badplatsen i Rejmyre ska få handikappramp och nya toaletter.
Utmärkelsen Sveriges friluftskommun baserar sig på en årlig undersökning om kommunernas arbete med friluftsliv. I undersökningen ställs frågor om planering, information, samarbete och aktiviteter för friluftsliv.
– Vi har medvetet satsat på att bli en bra friluftskommun utifrån ett folkhälsoperspektiv, kommenterar Ulrika Jeansson, kommunalråd och ordförande i folkhälsorådet.
– Det betyder jättemycket att få ett erkännande för våra insatser. Det är viktigt för attraktionskraften, att få folk att flytta hit. Jag har alltid nya idéer. Nu ska vi fortsätta att utveckla vårt arbete för att ta oss hela vägen till toppen, konstaterar Kirsi Aronsson.
Naturvårdsverket har utsett Olofström till årets friluftskommun i Sverige. Detta för deras arbete med bland annat ett medborgarforum som lett till ett nytt naturvårds- och friluftsprogram.