Fick vänta vid sin mila
MAGNEHULTVädret höll på att sätta stopp för byggandet av kolmilan i Magnehult, men efter att ha skottat bort snön kom bygget igång.
Jörgen Rolf lägger ved på milan, Åke Ringholm och Gösta Österberg ser till att det finns ved att lägga på. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
Men den som tror att det bara är att elda och elda och elda för att få fram kol till sommarens grillkvällar, tror fel. Det krävs gedigen kunskap, något som både Allan Jacobsson och de andra i föreningen har.
<b>Valborgsmila</b>
När kolveden är riggad på rätt sätt kan man börja elda kolmilan, den här milan komer att börja eldas i månadsskiftet och tills dess kanske veden har torkat till sig.
- Kolved ska vara så torr som möjligt, säger Allan och ser lite missmodigt på de snöhögar han har skottat upp för att marken runt milan ska kunna torka till.
Att det skulle bli vinter i mitten av april var inte riktigt vad de räknat med.
Just den här milan är på cirka 35 kubikmeter och kommer att ge cirka 10-15 kubikmeter kol av hög kvalitet.
<b>Fint besök</b>
I samband med tändningen av milan i månadsskiftet kommer kommunstyrelsens ordförande Stig Andersson (s) hit och symbolslår fem slag med klubban, för kolet, hästen, järnet, stålet och vattnet.
Den 4 maj kommer kommunekolog Rolf Wedding att finnas på plats för en guidad rundtur i Magnehult.
Då kommer eldningen av milan att vara igång. Det tar nämligen fyra, fem dagar för veden att bli kol.
<b>Svårt att sluta</b>
Allan har tidigare om åren sagt att de milor han varit med att bygga då varit hans sista. Det säger han nu med, men vi får väl se hur det blir med den saken.
Om det skulle bli hans sista behöver han i alla fal inte oroa sig för att kunskapen går förlorad.
Det är nämligen inte bara Allan, utan även hans son och sonson som har A-certifikat i kolmilning. För att få ett A-certifikat måste man ha kolat själv och certifikatet delas ut av förbundsstyrelsen.