På Nyhemsskolan hade 75 procent av niorna gymnasiebehörighet, Grosvadsskolan snäppet högre på 77 procent enligt siffror från Skolverket.
– Det är jättetråkigt naturligtvis att vi inte lyckas få tillräckligt många behöriga, säger Magnus Stark, rektor på Nyhemsskolan.
Han tror att det finns många orsaker bakom.
– Jag skulle säga att hälften av de obehöriga hade en frånvaro på över 70 procent. Det kan bero på allt från måendet till ett spektra av andra orsaker. Det påverkar såklart resultaten, säger rektorn och tillägger:
– Att vi även är färre vuxna på fler elever har också sin påverkan.
Hur ska ni jobba för att förbättra siffrorna?
– Vi fortsätter att jobba med bitarna vi behöver, allt från relationella arbetet, där trygghet och studiero utgör grund för lärande till hur vi konkret och långsiktigt arbetar med elever med problematisk skolfrånvaro.
– Hur vi får dem till skolan är jätteviktigt och ofta ett långsiktigt arbete man inte alltid klarar av under elevens högstadieperiod.
I vissa fall är det en stor problematik som bakom frånvaron, då kan skolan behöva hjälp från aktörer som barn- och ungdomspsykiatrin eller socialtjänsten.
– Vi är fullt medvetna och det är sorgligt och tråkigt på alla sätt, specifikt för enskild elev och generellt för samhället i stort.
– Det är tråkigt att så många unga i dag har ett mående där ofrivillig skolfrånvaro blir en konsekvens. Har vi dem inte här har vi svårt att jobba med dem, vi kan bara jobba med dem via telefon och mejl för att underlätta tillbakagång.