Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Färgstark formgivare blickar bakåt

TORSHÄLLA
Hon har jobbat som formgivare i cirka 40 år och arbetat med material som keramik, glas och plast. Margareta Hennix, bland annat formgivare på Reijmyre Glasbruk, låter oss nu ta del av smakprov ur hela hennes yrkesverksamma liv i en utställning på Brandt Contemporary Glass i Torshälla.

Margareta Hennix jobbar som formgivare, bland annat på Reijmyre Glasbruk. Smakprov ur hennes yrkesverksamma liv visas just nu i en utställning i Torshälla.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Margareta Hennix jobbar som formgivare, bland annat på Reijmyre Glasbruk. Smakprov ur hennes yrkesverksamma liv visas just nu i en utställning i Torshälla. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2002-04-13 00:00
Förra året återkom Margareta Hennix som formgivare på Reijmyre Glasbruk, där hon jobbat under fyra år på 90-talet.
Vi åker till Torshälla, utanför Eskilstuna, för att träffa henne, för var kan passa bättre att träffa denna formgivare än vid en utställning som visar smakprov ur hela hennes cirka 40 år långa yrkesverksamma liv?
- Jag ville göra en retrospektiv utställning, det har jag inte gjort förut. Så här finns mina gamla synder, säger Margareta Hennix och skrattar högt.
Det gör hon ofta under vårt samtal, inte lika ofta men många gånger svär hon till, kritiserar någon eller något hon inte gillat under årens lopp.
Hon är spontan, men framförallt är hon färgstark, både som person och utseendemässigt. Det färgstarka och det kaxiga går också ofta igen i de föremål hon givit form.

<b>Skändade flaggan</b>
Redan i början av hennes karriär, 1968, skapade hon rabalder med den Sverigepotta hon skapade på Gustavsberg. Svenska flaggan pryder pottan.
- Det blev ett jäkla liv om hur jag kunde vara så fräck att sätta flaggan på en potta. Det var att skända svenska flaggan och dessutom kostade den 46 kronor! Ett år senare fanns flaggan på det mesta, minns hon.
Keramiken och leran blev tidigt det som hon fastnade för, men under åren har hon jobbat med många olika material och tekniker. Hon har till exempel arbetat med porslin, glas, måleri, emalj och plast.
- Jag föredrar fortfarande keramiken och det är för att jag får jobba med händerna då och det vill jag göra. På Reijmyre längtar jag efter att få jobba i hyttan. Jag är ofta där för att se hela processen. Jag älskar killarna i hyttan, det är jättekul att jobba ihop med dem, förklarar Margareta Hennix.

<b>Starkare än Cornelis</b>
I plast skapade hon på 70-talet den ställbara krukserien Felicia i färgerna rött, orange och gult.
- Den är döpt efter Cornelis visa. Vi kastade pil och bröt arm på den tiden. Jag var starkare än honom, jag blev stark genom keramiken, minns Margareta Hennix.
Hon var också den som under tiden på Gustavsberg skapade gravkors i stengods. Gravvårdsprogrammet togs fram mellan 1975 och 1986.
Bland det nutida i utställningen märks till exempel de stora, blå glasskålarna kallade Graffiti.
- Jag ville kalla den Klotter, men killarna som gör den tyckte det var att ta i.
Skålen har skapats efter att Margareta Hennix engagerat sig i den aktuella debatten om klottret i Stockholms tunnelbana.
- Det här är det. Vagnarna är blå med klotter på och det är också skålarna. Det här tycker jag ligger i tiden, säger hon.

<b>Tekniska lösningar</b>
Att jobba med att lösa tekniska problem i skapandet gillar också Margareta Hennix. Hennes tekniska lösningar går ofta att se i det hon skapat. Den nyligen gjorda vasen Duo är ett exempel. Genom att ta ur ett rör i vasen kan man skapa ytterligare en vas.

<B>? Var får Margareta Hennix då inspirationen ifrån?</B>
- Säg det, jag bara har den. Jag har haft den sedan jag föddes. Jag har alltid ritat, berättar hon.
Utställningen, "En saga blott, Dåtid-Nutid", finns till och med den 1 maj på Brandt Contemporary Glass på Klockberget i Torshälla.
<B>FAKTA/Margareta Hennix</B>
? Född 1941 på Lidingö
? Utbildad på Nyckelviksskolan, Lidingö (1958) och Konstfackskolan, glas och keramik (1959-1963).
? Anställd på: Johansfors glasbruk (1965-1967), Gustavsbergs porslinsfabrik (1967-1986), Rörstrand- Gustavsbergs AB (1987-1989), Pukebergs glasbruk (1990-1992) och Reijmyre Glasbruk (1993-1996).
? Bodde under 80-talet halvårsvis i USA och arbetade med inredningsdesign.
? Frilansar i dag och jobbar då bland annat som formgivare på Reijmyre Glasbruk.
? Finns representerad på flera olika museer, bland annat på Nationalmuseum i Stockholm, Smålands museum i Växjö, Tel Avivs museum i Israel och Victoria & Albert museum i London.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om