Färgglad dag i Folkström
FOLKSTRÖMNär runstenarna restes en gång för tusen år sedan, målades de med starka färger. De såg helt annorlunda ut än vis er dem i dag, gråa och med runorna ifyllda med svagt rött.Det berättade antikvarie och färghistoriker Ralph Edenheim på årets Folkströmsdag på söndagen.
Antikvarie och färghistoriker Ralph Edenheim gästade Folkströms kyrka på söndagen. Lennart Samuelsson är kyrkans allt i allo. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
Folkströmsdagen vid midsommartid är en tradition, som välkomnat många gäster under årens lopp. Årets gästtalare var antikvarien och före detta kulturchefen på Skansen, Ralph Edenheim från Västra Ny.
Han talade om färgsättningens historia i Sverige. Som åhörare fick man klart för sig att de färger som användes på kyrkor och andra byggnader, inte valdes av en slump.
Till exempel var runstenarna ursprungligen målade i starka kulörer av rött, svart och vitt. De gestaltade ofta strid mellan odjur.
- Färgerna var till för att förklara och förtydliga budskapet, sade Ralph Edenheim. Att skydda materialet var sekundärt
<b>Rödfärg</b>
Han berättade också om att medeltidens vitkalkade kyrkor, fick sitt utseende för att påminna om vit marmor, som var idealet, men för dyrt uppe i norden. På 1400-talet var det dyrbara teglet som gällde. Det ersattes med rödkalkade fasader där tegelfogar målades på.
Ralph Edenheim berättade bland annat att det var kungen Johan III, som 1773 introducerade falu rödfärg i Sverige.
-Den användes på taken, för att de skulle likna koppartak, berättade han.
<b>Hårfin skillnad</b>
Folkströmsdagen innehöll också en gudstjänst med kyrkoherde Sten Vedmar. Han talade över den hårfina skillnaden mellan att döma och fördöma.
- Nu ska ni få vara med och predika, sade han överraskande och delade ut lappar till åhörarna. Gruppvis fick man diskutera frågor utifrån kristen etik och samhällelig lag, som ibland sammanföll, ibland inte.
-Mellan att bedöma och fördöma går en hårfin skiljelinje, sade kyrkoherden. Genom Bibeln vet vi att Jesus hellre förlät än dömde.
Kantor Per-Ove Birgersson från Motala spelade under gudstjänsten. Det var första gången han spelade på kyrkans unika 1700-tals tramporgel.
-Det var en trevlig upplevelse och orgeln har ett imponerande ljud.
Årets Folkströmsdag samlade cirka 50 personer.