Färdtjänsten - så funkar den
FINSPÅNGFärdtjänsten är numera en trafikfråga, och det är Östgötatrafikens regler och taxor som gäller.Det betonade Lars Skoglund, arbetsledare på färdtjänsten, när han besökte DHR:s månadsmöte på söndagen.
Lars Skoglund besökte DHR och pratade om färdtjänst. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
Lars Skoglund tycker att färdtjänsten i Finspång står sig gott i jämförelse med övriga kommuners.
- I till exempel Falun är tiderna väldigt bra, men det blir dyrt för resenärerna med en egenavgift på 30 kronor. Jag tror att vår avgift på 16 kronor är bland de lägsta.
<b>Nackdel</b>
En nackdel med den tidtabellagda färdtjänsten som visade sig efter ett tag, var avgångstiderna.
- Alla turer gick på jämna klockslag, vilket ledde till långa väntetider. Då gjorde vi om så att turerna från Falla gick på ojämna vilket blev bättre. Numera kan man hinna åka till centrum och uträtta ärenden där på en timme. Ska man däremot till Viberga tar det längre tid, då får man räkna med två timmar, kanske två och en halv.
Lars Skoglund gav de färdtjänstberättigade rådet att ta kontakt med biståndshandläggare, om de vill åka på något speciellt, även om det inte är helt säker att bistånd alltid medges.
- Vi på färdtjänsten kan inte medge undantag hur som helst, men det går att ge bistånd som gäller en dag. Man kan alltid försöka.
<b>Färre klagomål</b>
Sedan omläggningen av färdtjänsten har Lars Skoglund inte fått många klagomål.
- Tidigare kom det massor.
En dam i publiken tyckte det var konstigt, att hon var tvungen att betala om hon vill ha någon med sig som hjälp när hon handlar.
- Då måste man betala 16 kronor till.
Lars Skoglund svarade att den som behöver hjälp under resan kan ha med sig ledsagare kostnadsfritt. Då ska det finnas biståndsbeslut om detta.
- Vill man däremot ha med sig en vän eller väninna kostar det en avgift. Personligen tycker jag att 16 kronor är billigt.
<b>Bälte</b>
En av åhörarna ville ha klargjort hur det fungerar med bälten. Han hade fått besked av föraren att hans rullstolsburna hustru inte kunde följa med bilen frö att hon inte hade bälte. När mannen vände sig till lasarettet fick han svarte att det var färdtjänstens sak.
- Jag förstår att föraren inte ville riskera något fall. Det är föraren som har hela ansvaret om det skulle inträffa något under resan. Våra bilar har trepunktsbälten och dessutom behövs midjebälten, som ska följa med när patienten får sin rullstol. I det här fallet står ord mot ord.
Ungefär 40 personer deltog i mötet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!