Fanny och Jonathan sover på dagis
FINSPÅNGÄta kvällsmat, göra läxorna, titta litet på teve. Och så på med pyjamasen, borsta tänderna och i säng. Kvällsritualen är sig lik alla kvällar. Men det är inte alla kvällar som Fanny och Jonathan genomför den hemma.Ibland blir det på nattis i stället.
Fanny och Jonathan Cardegård är vana vid att sova över på Fasetten. Det har de gjort i flera år. Fast inte varje natt förstås. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Vi har nio barn som sover över här, men alla stannar inte över natt samtidigt säger Paulina Merovuo som är barnskötare på Fasetten.
26 barn är inskrivna. Av dem är det bara tre som enbart går dagtid. Övriga stannar till senare på kvällen, men sover inte över.
<b>Nattar</b>
Sju anställda arbetar på Fasetten. Fem av dem är förskollärare och arbetar heltid, två är barnskötare och arbetar deltid. Dessa sju arbetar på schema som sträcker sig från sex på morgonen till nio på kvällen. De turas om att jobba kvällar. På natten är det en speciell nattpatrull som har ansvaret fram till klockan sex.
- Det är alltid vi som nattar barnen, innan vi slutar för kvällen, säger Paulina.
Barnen som går på nattis är i åldrarna två till tio år. Kvälls- och nattomsorgen upphör i princip när barnet fyller 12 år. Men man tar det litet mjukt. Tvärstopp är det inte fråga om säger Paulina. Ofta blir det ett naturligt slut när barnet är äldre.
Det förekommer att barn har dagisplats på annat håll och bara kommer till Fasetten på nattis. Ofta väljer dock föräldrarna att även ha barnen här på dagtid.
<b>Efterfrågan</b>
Det finns större efterfrågan på barnomsorg på obekväm tid än det finns tillgång.
- Det är många som arbetar inom industrin eller vården som vill ha plats. Ofta ensamstående föräldrar, men inte enbart. Behovet ökar, särskilt på helgerna. En utökning av platserna kräver mer personal.
Ett problem kan vara avståndet. När barnet går på dagis kan ju föräldern skjutsa. Men när barnen är så stora att de går i skolan, men inte tillräckligt stora för att klara sig själva i trafiken, uppstår en svårighet. Bor man till exempel på Nyhem och skulle behöva plats på Fasetten stupar det på att det inte finns någon skjuts dit.
<b>Gammalt och vant</b>
För Jonathan Cardegård, 8 år och hans syster Fanny 10 år, är Fasetten gammalt och vant, kanske rentav ett andra hem.
- Jag har varit här sedan jag var fyra år, berättar Fanny, och Jonathan sedan han var två.
De brukar sova över en eller två kvällar i veckan och tycker det är mycket bättre än att vara ensamma hemma när mamma jobbar. De går på Ängsgårdsskolan och har inte lång väg till sitt nattis.
Fanny och Jonathan visar gärna runt på Fasetten. Här är teven, här är datorn, vid det här bordet kan man spela spel. Och här är vårt rum!
<b>Våningssäng</b>
Fanny och Jonathan delar på en våningssäng. När de inte sover i den, gör två andra barn det. Badrum ligger precis i intill och barnen har egna skåp till sina saker. Sammanlagt finns tre sovrum med två bäddar i varje.
Frågan är förstås hur barnen upplever att gå och lägga sig på ett annat ställe än hemma? Att somna och sova kan ju vara känsligt för ett litet barn.
- Vi tycker att det fungerar jättebra, säger Paulina. Alternativet kanske skulle vara att åka runt hos olika släktingar och vänner när mamma och pappa jobbar. Det kan bli splittrat. Att vara här är mer stabilt för barnen, tror jag.
Fanny och Jonathan lyssnar inte så mycket på vad vi pratar om. De läser i varsin serietidning innan det är dags att släcka lampan.