Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett snurrigt år...

Finspång2009-01-02 03:00
Tänk ett år tillbaka. Det är den andra januari 2008. Hur många vet, tror eller anar då att Finspång några månader senare ska vara med om något som kommunen aldrig varit med om förut? Vi är nog många som undrar vilka som egentligen redan då visste, trodde eller anade att det politiska samarbetet mellan sossarna och vänstern skulle spricka. Som redan då, kanske, började smida planer? Som redan då var ett steg före men som inte ville eller vågade säga något offentligt? Under våren börjar det knaka i fogarna ordenligt. Elisabet Rehn säger att det hela kom till sin upplösning i och med att sossarna inte var med på den nya organisationen och budgeten, någon gång där i maj. Då skickade vänstern helt sonika ett brev till sossarna och sade upp samarbetet. Exakt vad brevet innehöll vet dock bara de som skrev det och de som fick det. Resultatet talar dock sitt tydliga språk. Peter Fransson, vid den tiden arbetarekommunens ordförande, skickar ut ett pressmeddelande med följande frågor: - Har vänsterpartiet också en lösning på hur Finspång ska styras fram till nästa val? Kommer vänsterpartiet att bilda majoritet tillsammans med den borgerliga alliansen? Det fick han och (s) snart svar på. Efter försök till försoning partierna emellan, stod det snart klart att läget var hopplöst. - De är rätt låst. Vi kom inte överens, säger Peter Fransson efter försök-till-försonings-mötet i juni. Budget och organisationsförändring är de två stora stötefrågorna. Medan sossarna vill ta det lugnt vill vänstern handla direkt. - Vi känner att vi inte kan vänta hela mandatperioden på att det ska ske förändringar. Vad gäller budgeten är det ingen hemlighet att vi befinner oss i en mycket besvärlig sits, säger Per-Åke Andersson efter samma möte. Fransson väljer nu att avgå som ordförande. - Jag kan inte ena partiet. Som ordförande känner jag ett ansvar och tar konsekvensen av det som hänt, säger han. Drygt en månad senare lägger vänstern och den borgerliga alliansen fram en gemensam budget. På Folkbladets löpsedel den 31 juli kan man läsa att MAKTSKIFTE SÅ
GOTT SOM KLART
. Sossarna "hot" om avgång om den budgeten går igenom hör ingen bön och den 28 augusti intar fem "nya" politiker podiet i fullmäktigesalen: Elisabet Rehn (v), Larseric Ramlöv (fp), Denny Lawrot (c), Inge Jacobsson (m) och Olof Johansson (kd). - Det känns som den bästa dagen för kommunen! säger en glad Denny Lawrot (c) som utlyses till ny ordförande i kommunstyrelsen. Nu har sossarna fått en ny ordförande i form av Jan-Erik Svenblad. Han får uppgiften att försöka ena partiet. - Vi ska driva en konstruktiv oppositionspolitik, säger han. Nu blir det fart på saker och ting och ommöblering i fullmäktigesalen. De politiska "lägren" ska sitta snett emot varandra och föra konstruktiva diskussioner, är tanken. Socialdemokraterna för, för första gången sedan rösträttens införande, en oppositionspolitik. Konstruktiviteten i den sågas dock totalt av den nya majoriteten. (s) har synpunkter på arvoden, budget, ny organisation. - Flera ledande personer får arvoden trots att de inte har något uppdrag. Det är helt fel, säger Ulrika Jeansson. - Socialdemokraterna har sagt att man vill föra en konstruktiv oppositionspolitik. Det är inte det här, rasar Larseric Ramlöv (fp). Det är nu mitten av september och den nya majoriteten har inte ens börjat regera formellt sett. Då kommer dråpslaget. Olof Johansson (kd) som fått i uppgift att ansvara för social omsorg faller innan startlinjen på ett mail skickat till socialchef Britt-Marie Ellersten. Han beklagar däri hennes uttalade s-ställning och några timmar senare ligger hans avskedsansökan på kommunens bord. - Jag skrev ner mina funderingar mycket klumpigt i två mail och skulle nog ha kollat igenom dem en gång till innan jag skickade iväg dem. Jag gjorde en blunder och det är helt rätt att jag avgick, säger han till Folkbladet när stormen bedarrat något. Bland det första som sker som medborgarna verkligen kan ta på är det öppna möte som den nya politiska ledningen anordnar för att diskutera Folkets Hus framtid. Här ska Finspångarnas synpunkter tas tillvara för att huset ska fyllas med just det som folk vill ha. 100 personer dyker upp. Ett gott resultat. Hösten förlöper med politiska diskussioner och beslut. Budget och ny organisation klubbades efter starka diskussioner och återremisser. Vi går in i 2009 med en minoritetsåterremiss om de samhällsbetalda resorna som tagit många turer 2008. I går fick kommunen en ny organisation, den som bland annat ska sätta just dig, och alla andra medborgare i Finspång i fokus. Ska bli spännande att se vad som står i denna kolumn om exakt ett år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om