Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett öronbedövande besök

Finspångs Tekniska Verk (Ftv) fyller tio år i år. Det firades med Öppet Hus i lördags.

Foto: Carolina Nilsson

FINSPÅNG2010-09-22 03:00
Öronproppsutrustade och med vita hjälmar på huvudet traskade besökarna runt i Värmeverket på lördagen. Och ja - det gick att höra vad "guiden" sa, trots det öronbedövade ljudet i anläggningen och propparna i öronen. Är det här den normala arbetsmiljön för de på verket, undrade man som besökare?- Här ute är vi ju inte så ofta, vi har kontor och där låter det inte så här mycket. Men visst, händer något måste vi ut hit, berättade Håkan Rosén, verksamhetschef Energi på Ftv.Under rundvandringen visade Håkan Rosén avfallspannan från 2004, vilken är den största på verket. Här eldas 30 tusen ton sopor upp årligen, varav Finspångsborna står för runt åtta tusen ton. Resten kommer från Västerås och Åtvidaberg, vilket betyder lite klirr i kassan för Finspångs Tekniska verk. Sopor är nämligen en handelsvara, där den som eldar får pengarna.- Vi får betalt per ton som vi eldar här. Det handlar om ett par hundra kronor tonnet, berättade Håkan Rosén.Värsta vintern
Ute i kontrollrummet, som är drifttekniker Roger Åkessons arbetsplats, var det till skillnad från pannrummet nästintill ljudfritt. Här övervakar Roger och hans kollegor värmeverket och de yttre anläggningar som Ftv har, via dataskärmar. Han visade besökarna vad de olika sakerna på skärmarna betyder och berättade att det oftast fungerar bra, även om det då och då kommer larm.- Det kan till exempel vara för varmt i pannan, eller inte finnas tillräckligt med kalk. Då måste jag ut och justera det, förklarade han.Avfallspannan används året runt och under sommarmånaderna räcker det för att förse Finspångsborna med värme och varmvatten. Under de kallare månaderna behövs dock komplement och då är det flis och olja som gäller. - Oljepannan står för ungefär 5-15 procent av behovet. Förra vintern var den värsta hittills och då var vi uppe i 15 procent, berättade Tomas Johansson, VD på Ftv.Fossilfritt 2020
Flisen eldas i biopannan och det brukar ligga på runt 20 000 ton flis per år. I den senaste kommunplanen finns ett krav på att kommunen ska vara fossilfri 2020, något Ftv redan börjat fila på.- Vi ska försöka konvertera en panna för att kunna elda med till exempel rapsolja. Det är en ny teknik så det är dyrt just nu. Nu gäller det att få rapsoljan att bli lika bra som den fossila oljan, berättade Tomas Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om