Ett himla liv från lantbruket
LJUSFALLSHAMMARMotorer som puttrade, motorsåg som ven, tupp som gal och hästar som gnäggade.Man fann både det ena och det andra i Ljusfallshammar på lördagen när skogs- och lantbruksmuseet fyllde tio.
Tuppen Sune av rasen Plymoth Rock lät sig förevisas av Sanna Hahne. De kommer båda från Degerön utanför Motala. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Ja det är därför vi kommer, säger herrarna och studerar en blå lastbil närmare.
Här finns också traktorer, plog, vält och flera lastbilar, alla av historiskt intresse.
- Det här är en gengasbil, säger Nils och Tage och gissar på att den kan vara från 40-talet.
Och det var nästan rätt. Bilen är från 1951, enligt Karl Hellmark. Och han borde ju veta, eftersom han är mannen bakom museet.
<B>Ung samlare</B>
- Nja, jag var med men vi var ju flera. En spelar ingen fotboll, säger han med en aktuell liknelse.
Men faktum är att utan Karl hade det inte funnits något museum över skog och lantbruk. Han började samla redan som ung och det var hans idé. En viktig person var också Torgny Hellström, på vars mark museet står.
- Finspångs kommun ställde också upp, säger Karl, som tycker det känns skönt att hans skapelse nu firar tio år.
Det som bekymrar honom en smula är framtiden.
- Det skulle behövas några unga som tar vid.
<b>Kycklingar</b>
Karl Hellmark var länge ordförande för museet, men slutade för några år sedan på den posten. Han hjälper dock fortfarande till med verksamheten.
Förutom att titta på alla fordon och andra redskap som finns på museet, kunde man intressera sig för reservdelar och alla möjliga pinaler som såldes.
För den som inte var så inne på fordon fanns även annat. Uppvisning i westernridning, tillfälle att se hantverk av olika slag, ponnyridning och försäljning av kaniner, kycklingar, blommor och örter, för att nämna något.