Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett boende han kämpat för

FINSPÅNG
Dunderbackens servicehus har lagts ned och de flesta av husets lägenheter står tomma. Nu erbjuder fastighetsägaren Vallonbygden äldre finskspråkiga personer att flytta till huset.
- Vi har kämpat för ett sådant här boende i många år så jag känner mig överlycklig, säger Unto Lehtinen i Finspångs finskspråkiga socialdemokratiska förening.

Uno Lehtinen i Finspångs finskspråkiga socialdemokratiska förening är en av dem som länge kämpat för ett boende för finsktalande äldre personer.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Uno Lehtinen i Finspångs finskspråkiga socialdemokratiska förening är en av dem som länge kämpat för ett boende för finsktalande äldre personer. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2001-10-19 00:00
Som bekant håller äldreomsorgen i kommunen på att organiseras om. Ett led i detta är nedläggning av servicehusen. Dunderbackens servicehus är ett av dem som lagts ned. De som bodde i huset vid nedläggningen fick om så önskades bo kvar. I dag är det dock bara fyra lägenheter av 17 som är uthyrda.
- Eftersom det är ett av få hus vi har som har hiss vill vi först och främst erbjuda lägenheterna till äldre. Det har visat sig att området inte är så attraktivt för dem eftersom service saknas där, säger Matias Lindberg, VD för Vallonbygden som äger huset.

<b>Intresse finns</b>
I diskussionerna kring detta uppkom därför en förfrågan som för cirka två år sedan gjordes till Vallonbygden av Unto Lehtinen i Finspångs finskspråkiga socialdemokratiska förening. Det var en önskan om att ordna ett boende till äldre finskspråkiga personer och nu har det kommunala bostadsbolaget erbjudit dessa personer att hyra lägenheter i huset.
- Vi har ordnat en visning av huset. Det kom 40 personer så visst finns intresset, sedan får vi se hur många som sedan vill flytta. Vi måste försöka på alla vis att hyra ut lägenheter. Det är naturligtvis inte så att vi kommer att stänga ute svenskar som vill bo i huset, påpekar Matias Lindberg.

<b>Är jättelycklig</b>
- Intresset är stort, säger även Unto Lehtinen som är mer än glad över erbjudandet:
- Vi har kämpat för ett sådant här boende i många år så jag känner mig överlycklig.
Redan 1989 skrev föreningen i en motion till kommunfullmäktige att man önskade ett servicehus eller gruppboende för finskspråkiga personer samt påpekade att det är vikigt att vårdpersonal som är tvåspråkiga finns tillhands för äldre finsktalande.

<b>Många möjligheter</b>
- När man blir gammal är det lätt att man går tillbaka och bara kan tala det språk man lärde sig först, finskan. Då är det en trygghet att bo nära personer som kan samma språk, säger Unto Lehtinen.
Information om huset har även givits till medlemmar i Finska föreningen och Aura.
Huset blir nu alltså ett vanligt hyreshus där var och en har en egen lägenhet. På bottenvåningen finns gemensamhetsutrymmen och just nu jobbas det med vad dessa lokaler ska kunna användas till.
- Nu ligger bollen hos föreningen. Vi vill att de ska komma med förslag om lokalerna kan utnyttjas till något och om de kan ordna aktiviteter där, säger Matias Lindberg.
- Nu ska vi diskutera det. Det finns hur mycket möjligheter som helst. Till exempel finns det naturligtvis en önskan om att ordna en bastu, säger Unto Lehtinen.
- Nu väntar vi bara på att den första personen ska flytta in. Tar en steget tror jag det går lättare, tillägger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om