Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Estnisk barockensemble på besök

FINSPÅNG
Mycket starkt bifall av publiken fick Tallin Baroque, som på lördagen spelade Musik vid Helgsmål i Santa Maria kyrka.
De spelade musik av kompositörer från tiden, på tidstrogna instrument.

Raivo Tarum på sinka, Imbi Tarum på cembalo, Tõnu Jõesaar på cello och basen Uku Joller drog ner starkt bifall vid lördagens konsert.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Raivo Tarum på sinka, Imbi Tarum på cembalo, Tõnu Jõesaar på cello och basen Uku Joller drog ner starkt bifall vid lördagens konsert. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

Finspång2001-07-17 00:00
Inom musiken infaller barocken från sent 1500-tal till och med första halvan av 1700-talet, även om det är svårt att göra denna indelning, eftersom mycket av de tidigare och senare uttrycken glider ihop med barocken.
De kanske mest kända tonsättarna under denna tid är kanske Claudio Monteverdi, Girolamo Frescobaldi, Antonio Vivaldi, Dietrich Buxtehude, JS Bach, Händel och Georg Philipp Telemann.

<b>Fyra musiker</b>
Av dessa var Monteverdi, Frescobaldi, Bach och Telemann representerade på konserten i Santa Maria.
Tallin Barogue består av fyra musiker som alla har studerat vid Estlands Musikakademi, där flera av dem numera undervisar. Uku Joller är gruppens sångare och har även varit solist i Estlands filharmoniska kammarkör. Hans register är bas och vid konserten fram trädde han i stycken av Franz Thunder, Monteverdi, Antonio Rossetti och Telemann.

<b>Cellosolo</b>
Gruppens enda kvinnliga medlem Imbi Tarum är pianist och cembalospelare. Hon undervisar i cembalo vid Estlands musikakademi och det var detta instrument hon spelade vid lördagens konsert. Bland annat framträdde hon som solist i Allessandro Pogliettis Toccata.
Tõnu Jõesaar är gruppens cellist och spelar i flera ensembler. Han är också stämledare för cellisterna vid den estländska symfoniorkestern. Han spelar också viola da gamba, ett sex-strängat instrument med anor från 1400-talet. Vid lördagens konsert var han solist i Suite G-dur av Bach.
Raivo Tarum är i grunden trumpetare, men har också intresserat sig för historiska instrument. Han har spelat i flera ensembler och har liksom de andra i gruppen turnerat i flera länder i olika världsdelar. Publiken i Santa Maria fick höra honom spela naturtrumpet, ett blåsinstrument med fyra hål och utan klaffar.

<b>Starkt bifall</b>
Raivo berättade för publiken att tekniken är annnorlunda än vanlig trumpet, och att trumpertaren använder sig av övertonsskala. Han spelade också blåsintrumentet sinka, som var mycket populärt i början av 1600-talet.
De 120 åhörarna var mycket entusiastiska över barockgruppens framförande och belönade dem med starkt bifall. Ett bifall som de professionella och kvalitativt högstående musikerna förtjänade mer än väl.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om