Ernst Brunner i närbild
FINSPÅNGOm jakten på poeten Edith Södergran. Om dubbelheten i Stockholm. Om poesin i en maträtt.Författaren Ernst Brunner berättade på onsdagskvällen i ABF-salen i Finspång.
Alltför få tog chansen att lyssna på författaren Ernst Brunner på onsdagkvällen. FOTO: PRESSENS BILD
Foto:
Tvärtom utformade sig kvällen till lite av ett samtal. Vi blev en avslappnad grupp, som kände oss delaktiga i Ernst Brunners berättande.
<b>Debut</b>
Ernst Brunner debuterade 1979 som poet med samlingen "Jag ändrar ställning klockan tre" som handlar om hans arbete på långvården. Han berättade om hur hans och hans kompisar gick på krog för att fira.
- Jag minns exakt vad jag åt, ungrisfilé med dragonsmörsås och selleripuré. Visst låter det poetiskt?
Den natten var händelserik och Ernst Brunner berättade om den på ett roande sätt, på ett pregnant språk, som både var litterärt och ledigt. Han tecknade en bild, på en gång magisk och verklighetsnära, som en god berättelse i stundens ingivelse.
<b>Doktorerat</b>
Ernst Brunner är inte bara romanförfattare och poet. Han har också en akademisk karriär. 1985 kom hans doktorsavhandling om Edith Södergran, den finlandssvenska poetiska förnyaren, som dog bara 31 år gammal av tbc. Avhandlingen "Till fots genom solsystemen" publicerades 1985 och fick stor uppmärksamhet. 1992 följde författaren upp med en roman om författarinnan "Edith".
- Efter avhandlingen fanns det saker kvar, sådant som inte kunde täckas in av det vetenskapliga.
Den första delen av kvällen berättade Ernst Brunner om sin tid i Leningrad för att forska kring Södergran. Där fick han muta sig fram för att få tillgång till dokument. För att få kunna besöka Ediths hus Raivola, som på hennes tidlåg i finska Karelen, var han tvungen att klä ut sig till ryss.
"Kocksgatan", som kom 1991, är en av Ernst Brunners mest omtyckta romaner. Kocksgatan ligger på Söder i Stockholm och där bodde författaren på 70-talet. Många av hans tidigare vänner hade sugits upp av den yttersta vänstern, och kontakten var förlorad.
<b>Dubbelhet</b>
Där började Ernst Brunner se den dubbelhet som han menar präglade och präglar Stockholm, en stad som inte går att beskriva entydigt.
- På Söder finns 70 språk. På Östermalm däremot finns bara ett. Det är inte till för kommunikation, utan för att behålla sin plats.
I höst utkommer Ernst Brunners 19:e bok, som påminner om "Edith" i det att det är en roman om en verklig person.
"Fukta din aska" är en roman om Carl Michael Bellman. Att fukta sin aska är att ta sig en sup och uttrycket förekommer i minst två av Fredmans epistlar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!