– Det här årliga utbytet mellan Finspång och den lilla orten Didcot i England, har pågått i över 16 år, berättar läraren Anna Hellerstedt. Och själv har jag varit involverad i utbytet de senaste sex åren.
Så det har verkligen blivit ett livskraftigt utbyte?
– Ja, säger läraren Monica Vestin. De engelska lärarna säger att det här utbytet, är det som hållit på längst på deras skola och så är det nog även här på Bergska.
Hur startade utbytet en gång i tiden?
– Det är det nog ingen som kommer ihåg längre, skrattar Anna Hellerstedt. Men ofta brukar ju ett utbyte starta med någon personlig koppling mellan två skolor och så kanske det var även i det här fallet. Men numera har vi ju fått nya vänner bland dagens lärare i England.
Hur länge är de här och vad väntar det för program på dem?
– De åker hem på fredag och innan dess har vi satt ihop ett omväxlande program för våra engelska besökare. Första dagen ägnar vi mest åt att bekanta oss med varandra, både på lärar- och elevsidan. Det blir också en rundtur i nya Bildningen och dessutom ska vi berätta för de engelska eleverna om vårt svenska skolsystem.
– Sedan fortsätter programmet under veckan med flera studiebesök, bland annat på en förskola, en lågstadieklass, särskolan och Björnkullens fritidsgård. Det blir även besök på de praktikplatser, som våra elever just nu har via vår lärlingsutbildning.
– En av kvällarna blir sedan de engelska eleverna hembjudna till våra svenska elever, för att se hur det ser ut i ett svenskt hem.
Några utflykter utanför Finspång?
– Ja, en av dagarna, har de fått fritt från några programpunkter i Finspång och får åka in och besöka Norrköping, om de vill. Vi har också lagt in ett besök på Grosvad med skridskoåkning, för de som vill.
Hur bor de här i Finspång?
– De bor i stugbyn vid golfbanan och jag kan nämna att när vi besöker deras skola i England, så hyr vi in oss på ett vandrarhem.
Hur bekostas utbytet? Får eleverna själva bidra med pengar?
– Nej, utan det hela finansieras via skolan och bidrag som vi ansöker om.
Vad är det viktigaste med sådana här utbytesprojekt?
– Att vi ska lära av varandras utbildningar och faktum är att man får nya idéer och tips, när man besöker en skola i utlandet på det här sättet. Bland annat har vi fått med oss lärdomar hem om deras pedagogik.
– Dessutom, säger Monica Vestin, är det en fantastiskt fin bonus att eleverna får mer språkkunskaper i engelska, både när de engelska eleverna är här i Finspång och framförallt när vi är på besök hos dom i England. Då måste ju våra elever använda engelska språket på riktigt, så att säga.
De engelska eleverna och lärarna mottogs även av rektorn Jörgen Strömberg, som hälsade dem välkomna till Finspång och berättade om Nya Bergska och de olika utbildningar som man har.