Energiriket har funnits i ett antal år och varit ett informellt samarbete mellan företag med spetskompetens inom energi, både förnyelsebar och högteknologi, samt kommunen. I år har ett nätverk tagit nya, aktiva steg och bildat en ekonomisk förening.
– Nu vill vi lyfta Energiriket till nästa nivå. Ett stort antal företag i kommunen deltar och gör en satsning, säger Claes Jonasson, näringslivsutvecklare i Finspångs kommun.
Han påpekar att nysatsningen har alla förutsättningar att lyckas.
– Förhoppningen är att detta ska stärka konkurrenskraften hos företagen. De ska kunna dra nytta av varandra och i förlängningen leder det till bättre affärer.
Det fokuseras på fyra huvudområden. Det första är att skapa en organisation kring Energiriket.
– Vi kommer att hålla till i Bildningen. Jag vill gärna lyfta fram kopplingen till det akademiska. Bildningen spelar en aktiv roll i Energiriket som en språngbräda i Finspång mot universitet och högre utbildning.
Övriga huvudområden handlar om kompetensförsörjning, koppling till forskning och utveckling samt samverkan. Medlemmarna i Energiriket är i dagsläget Siemens, Gränges, Coor, Finspångs Brunnsborrning, Sunthetics, KL Industri, IUC Öst, Klimatteknik i Östergötland, Caverion, Finspångs Solvärme, Finspångs tekniska verk, Curt Nicolingymnasiet och Finspångs kommun.
– Ett framgångsrikt kluster ska vara sammankopplat med stora, medelstora och små företag som kompletterar varandra. Det ska ske i tätt samarbete med offentlig sektor och utbildningar, säger Claes Jonasson.
Läs mer i lördagstidningen