Vandringsutställningen har nyligen anlänt till biblioteket i Finspång. Det är Bergska skolan, Finspångs kommun och biblioteket som ligger bakom den.
Bergskaläraren Anna Hellerstedt pratar om vikten av att ta till sig all faktainformation som utställningen ger, speciellt i dessa tider när debatten om romer och tiggeri är intensiv i landet.
– Det engagerar. Många vet inte hur de ska förhålla sig till tiggare, säger Anna.
Hon besökte Rumänien i somras och fick en god inblick i hur deras vardag ser ut.
– Jag fick se hur människor lever där. Det är väldigt enkelt och fattigt, samtidigt som det finns jättestora klasskillnader, säger Anna Hellerstedt.
Bergskaeleverna Kewin Wenner, 16, och Jesper Klangeryd, 17, har varit delaktiga i utställningen.
– Vi har tagit reda på hur de hade det. Det var inga parter som hade det lätt under andra världskriget, säger Kewin Wenner.
De har framförallt läst en hel del om Anne Frank som förberedelse inför höstens toleransresa.
– Vi har specialiserat oss på den biten. Vi ska åka till hennes hus i Amsterdam, säger Kewin.
Anna Hellerstedt påpekar att hon märker ett ökat intresse hos ungdomar för att lära sig mer om romer och deras historia. I utställningen tas ämnen som förföljelse, koncentrationsläger, masskjutningar, tvångsförflyttningar, zigenarnatten och romer i dag och historiskt, upp.
– Den femte maj kommer Hans Caldaras, romsk musiker och författare, till Finspång och håller föredrag om sin uppväxt i tält och husvagnar i Sverige. Han kommer också att prata om dagens situation med romska tiggare, berättar Anna.
Läs mer i tisdagstidningen