En skräll för Gudrun
FINSPÅNGGudrun behövde inte vara nervös när hon stod i Bingolotto-studion - för det var ju så många andra som var. När hjulet hade snurrat färdigt, var Gudrun tre miljoner kronor rikare.Eskilsgården har funnits i 20 år. I söndags var det födelsedagskalas.
Tänk att detta händer en vanlig familj som vår, säger Gudrun och Örjan Pettersson, efter att Gudrun vunnit tre miljoner. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
Den här gången skrällde det till ordentligt.
Gudrun var en av tre som snurrade på hjulet i Superchansen och det blev hon som tog hem storkovan.
- Tänk att det kan hända en alldeles vanlig familj som vår, säger Gudrun.
<b>Fötterna på jorden</b>
På måndagen var hon som vanligt på jobbet på 24:an i Skärblacka. Visst firades det, med smaskig tårta. Och naturligtvis blev det blommor, champagne och festmiddag i Göteborg på lördagskvällen. Men Gudrun befinner sig inte i något ständigt glädjerus. Hon står med båda fötterna på jorden och tar det lugnt.
- Jag har ju inte fått några pengar än, säger hon sakligt. Det dröjer en månad ungefär. Jag vill nog se bankboken först, så jag har bevis.
När Gudrun reste till Göteborg tillsammans med 17-åriga dottern Matilda, visste hon att vad som än hände, skulle hon vara rikare när hon åkte hem än när hon kom. Drygt 100 000 kronor var det minsta hon skulle vinna.
<b>Trygghet</b>
- Hundratusen kronor är inte litet det heller. Som jag ser det är allt över 40 kronor bonus. Jag hade inte blivit besviken över en mindre vinst.
Samtidigt innebär pengarna en trygghet. Nu kan familjen till exempel satsa på att göra i ordning huset.
- Det vi skulle gjort en liten bit i taget kan vi nu få gjort mycket snabbare, och det känns förstås bra.
En ny cykel tänker Gudrun unna sig. Att sluta arbeta är det inte tal om, däremot funderar hon på att gå ner i arbetstid.
-Om det funkar tänker jag arbeta 75 procent. Jag trivs jättebra på mitt jobb och vill inte sluta.
<b>Inte nervös</b>
När hn stod där hos Lasse Kronér och öppnade luckor och snurrade på hjul höll Gudrun fast vid en tanke:
- Jag behöver inte vara nervös, det är ju alla andra...
Familjen och arbetskamrater var informerade, och Gudrun visste att de var nervösa å hennes vägnar. Däremot var vänner och bekanta i Skärblacka ovetande - tills de såg henne på tv. Och om den oberäkneliga slumpen är framme igen, så kanske de får se henne där igen. För Gudrun tänker fortsätta att spela Bingolotto.
Fyllt 20
Eskilsgården har funnits i 20 år. I 19 av dem har Birgita Pettersson varit föreståndare (numera heter det enhetschef).
- Den 12 maj 1982 startade en hemtjänstgrupp här, berättar hon.
Servicehuset var nybyggt då och innehöll 12 lägenheter. Numera är det bara dessa 12 lägenheter som ingår i det särskilda boendet. För 20 år sedan ingick även husen omkring i Eskilsgården, som då hade 36 lägenheter. Även om dessa lägenheter inte längre tillhör kategorin servicelägenheter, har många pensionärer sökt sig till dem.
-Närheten till Eskilsgården med vår matsal och hobbyn gör att många pensionärer söker sig till området, säger Birgita.
<b>Tryck</b>
Dagverksamheten på Eskilsgården upplever ett stort tryck. Det är den enda dagverksamhet i Skärblacka som även tar emot pensionärer utifrån.
- Vi är trångbodda, säger Birgita och det märks särskilt när vi har fester och andra aktiviteter som samlar mycket folk.
I söndags är ett exempel. Då firades jubileum, men man vågade inte bjuda in till öppet hus, om det skulle komma för många. Och det kom många, cirka 50 personer, men det fina vädret gjorde att festen kunde hållas utomhus.
Kaffe med hembakt och tårta, underhållning av Skärblacka dragspelare och en jubileumsprolog om Eskilsgården, skriven och framförd av Vilma Sjöqvist var höjdpunkter under firandet.
Dagen till ära var pergolan på gården prydd med generösa gullvive- och konvaljebuketter. Kurt Johansson, en man med gröna fingrar, hade dagen till ära skapat färgglada rabatter.