I kommunen finns fritidsverksamheten Hörnan, men den riktar sig till målgruppen upp till 16 år.
– När jag var ute och "fältade" kom jag i kontakt med många ungdomar över 16 år som inte hade någonstans att ta vägen. Alla ungdomar är inte engagerade inom idrotten, säger Ann Ljungman, preventionssamordnare i Finspångs kommun.
– En fritidsverksamhet för den här målgruppen är verkligen efterlängtad. Att få nånstans att vara, en plats med fasta tider, påpekar fritidsledaren Sandra Tengvall.
Men en fast plats och en fast tid blev inte lösningen efter en tids spånande. Istället startas Finspångs första ambulerande, "rullande" fritidsgård.
– Vi har inte enbart en lokal, utan vi gör olika saker och vill samarbeta med många föreningar. Vi vill ha en dialog med ungdomar, lyssna på deras idéer och vara ett stöd, säger Ann Ljungman.
Inledningsvis samarbetar kommunen med Finspångs FK, Svenska kyrkan och Bildningen. På onsdag kväll, i samband med påsklovet nästa vecka, är det premiär för fritidsverksamheten i Bildningen.
– Vi går ut med en smäll direkt. Det blir grand opening med spel, pokerturneringar och uppträdande av två gästartister från "Idol-Andreas" Carlssons musikskola, berättar Sandra Tengvall.
Julia Frännek (bördig från Finspång) uppträder tillsammans med Hanna Magnusson.
Torsdagen blir något lugnare med pingis, bakning och spel i missionskyrkan.
– Nästa fredag blir första kvällen i FFK-stugan. Där har vi tänkt ha fritidsgård varannan fredag till en början. Det blir bland annat cafeteriaverksamhet och tv-spel, säger Ann Ljungman.
Fritidsverksamheten vänder sig till ungdomar mellan 16 och 21 år.
– Vi vill lyfta drivkraften hos ungdomarna. Vi hoppas att det här projektet kan expandera, säger Sandra.
– Vi vill få fart på den här gruppen ungdomar och få dem att känna sig delaktiga. Eftersom vi hela tiden är rörliga och inte är låsta till någon särskild plats eller verksamhet tror vi att det här kan växa mycket. Vi vill även åka ut till de mindre orterna i kommunen, betonar Ann.
Drive in-bio är ett förslag och biblioteket är en tänkbar samarbetspartner, men de understryker att valmöjligheterna är oändliga.
– Den här verksamheten kan absolut bli permanent. Vi vill använda oss av de resurser som lokalsamhället erbjuder för att vår ambulerande fritidsgård ska bli så bra som möjligt, konstaterar Ann Ljungman.