Påsken för 100 år sedan var en helg som gick i nödens tecken för åtskilliga människor, inte bara i Finspång och inte heller begränsat till Sverige – utan i hela Europa. Dessutom grasserade smittkoppor här och var i landet. Världskriget som nu hade pågått i närmare tre år märktes allt mer även i länder som inte var krigförande – som exempelvis Sverige – med ransoneringar av livsmedel och umbäranden av olika sorter.
I detta läge fanns det naturligtvis de som ”sneddade” systemet för att göra snabba pengar. Dagarna innan påsken 1917 rapporterade Östergötlands Folkblad om ”kupongfritt men ont och dyrt bröd” som såldes i Norrköping – därigenom kringgicks alltså ransoneringen. ”Nu har någon kommit på den idén att mala vicker och tulusker till mjöl varav ett torrt bröd kan framställas”. Men detta bröd var uppenbarligen ingen höjdare enligt skribenten. ”Det har en ytterligt besk smak och är därtill så hårt att det tydligen kräves mycket bastanta magar till för att kunna smälta detsamma”.
Som om inte detta var nog var det dessutom dyrt: ”Ett paket om 850 gram kostar i parti 1 krona och i minut 1,25 kronor. Detta är nästan dubbelt så dyrt som det vanliga spisbrödet av rågmjöl.”.
Bristen på livsmedel tog alltså inte alltid fram det bästa i människor. Ett exempel är en äldre man i Risinge som hade några tunnor potatis som han deklarerade. ”En dag senare kommer ett bud från chefen för ett av de stora bolag, som äger halva socken, med hälsningar från livsmedelsnämnden att han, budet, skulle hämta ett parti potatis – flera tunnor – till ett pris av nio kronor per tunna”. Den gamle mannen mätte upp det begärda partiet men tyckte att det var ett väl lågt pris, något som även skribenten reagerat på: ”Tidningen undrar om detta skett med livsmedelsnämndens goda vetskap eller har ett missbruk ägt rum?”.
Att det handlade om ett kraftigt underpris bekräftas av att det dagen efter såldes potatis i Linköping för 24 kronor tunnan. Men nu började det puttra bland befolkningen i Sverige och Finspång var inte på något sätt undantaget. Den 24 april skedde en hungerdemonstration i Finspång där "ett 60-tal äldre och yngre hustrur till arbetare samlades på platsen för att framhålla sin bekymmersamma belägenhet med avseende på brödfrågan". Protesterna fortsatte även på kvällen och tilltog de närmaste dagarna: på Finspångs torg samlades till exempel 1 500 arbetare för att demonstrera mot den påvra tilldelningen av mat.
Men hade man lite ont om pengar fanns en synnerligen lockande annons i Östergötlands Folkblad runt påsketid 1917. Man kunde då nämligen (så länge upplagan räckte) helt gratis få planschverket "Människokroppen – anatomiska illustrationer" samt boken "Kvinnan som jungfru, hustru och moder". Dessutom fanns ett pangerbjudande för boken "Smekmånaden" som var nedsatt med hela tre kronor.
När man skärskådar beskrivningarna om dessa tre alster slås man snart av att dessa bokverk behandlar delikata ämnen som inte direkt lärdes ut i skolsalarna vid denna tid. Här nämns kapitel om "könsdriftens behärskning" samt "när och huru ofta bör man utöva könsumgänge". I boken om kvinnan ger man rent av ett svar på den eviga frågan: "Hur kan en flicka skilja mellan en sedlig och en osedlig man?" samt "Fysiska olägenheter av ett giftermål med en vällusting".
Misstanken finns att de här böckerna har försvunnit ur sortimentet – så här 100 år senare.