Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En kick till att laga egen barnmat

FINSPÅNG
Bebisar, mammor och några pappor har samlats runt Marie, som med hjälp av en mixer förvandlar potatis och morot till en tuggvänlig puré för små människor.
Att laga barnmaten själv är enkelt och billigt, lyder budskapet.

Matkonsult Marie Lönneskog Hogstadius tipsar om hemlagad barnmat för nyblivna föräldrar i Finspång.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Matkonsult Marie Lönneskog Hogstadius tipsar om hemlagad barnmat för nyblivna föräldrar i Finspång. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Finspång2001-11-30 00:00
Marie Lönneskog Hogstadius är matkonsult på Hushållningssällskapet som tillsammans med barnavårdscentraler genomför projektet Matstart. Att informera och inspirera småbarnsföräldrar att laga egen mat, och redan från början lära de små bra matvanor, är syftet med projektet.
Tio bebisar med sina mammor och i ett par fall också sina pappor, samlades i går på BVC i Finspång för en teoretisk genomgång och praktisk demonstration. Spädbarnen, cirka fyra månader gamla, fick testa smakportioner av maten.

<b>Olika</b>
- Alla barn är olika, påpekar Marie Lönneskog Hogstadius. En del gillar maten direkt och vill inte längre bli ammade, medan andra spottar ut och inte alls är förtjusta. Det är bara att vänta ett tag till och försöka igen senare.
Medan Marie mixar morötter och pratar om rotfrukter, passar en del av bebisarna på att ta sig en slurk av mamma. Potatispuré i all ära, men bröstmjölk är ju liksom så nära till hands...
Kanske är det all matprat som gör dem sugna?
Små barn ska ha mer fett än vuxna, mindre salt och fibrer. Inte heller är det nödvändigt att variera deras mat i början.
- När man introducerar nya födoämnen börjar man med små portioner och tar ett livsmedel i taget. Om barnet inte tål något, hinner man märka det. Blandar man är det svårt att veta vilken mat som är olämplig.
Hon berättar också om nya rön när det gäller allergier. De tidigare rekommendationerna att undvika att ge barn födoämnen som någon av föräldrarna är allergisk emot, gäller inte längre.
- Livsmedelsverket rekommenderar att man ger barnet av födoämnet samtidigt med bröstmjölk, som skyddar mot allergier. Detta kan man göra vid sex månaders ålder. Vi hör ofta att alltfler barn är allergiska, men förmodligen är det inte fler än för 50 år sedan. Skillnaden är att nu vet vi att det är allergi. De flesta allergier växer dessutom bort, bara 2-3 procent vuxna är allergiska.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om