Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Eftersöksjägare strejkar

Sedan december pågår en eftersöksstrejk på trafikskadat vilt.Argumentet jägarna använder är att de vill få till en sund vargpolitik.

FINSPÅNG2012-05-04 04:43

Och tills dess får påkört vilt, som sprungit ut i skogen, ligga och dö en långsam, och säkerligen plågsam, död i skogen. Något eftersöksjägaren Thomas Ekberg, som är drivande i strejken, inte alls gillar. Men han ser det som ett måste.

- Att djur lider är helt och hållet varglobbyisternas och politikerna fel. Folk börjar ledsna helt enkelt. Vi har en fritt växande vargstam i Sverige. Vargen skapar en enorm skada, både för jägarna, som inte kan släppa sina hundar och för den gröna näringen, säger han.

Förvaltningsplan

Det som upprört eftersöksjägarna, vars arbete med att söka efter trafikskadat vilt sker helt på ideell basis - "det är egentligen polisens ansvar, vi gör det här för att vi vill ställa upp" som Thomas Ekberg uttrycker det - är att det maxantal vargar som satts till 210 av politikerna, nu undanröjts. "Varglobbyister" - som Thomas Ekberg kallar dem - hotade med att dra Sverige inför EU:s domstol och då valde de svenska politikerna att upphäva taket.

- Vi räknar med att det finns 360 vargar i Sverige i dag. Och med föryngringen i år kommer vi ha en stam på cirka 450 djur i sommar. Vi bedriver ingen utrotningskampanj. Vi vill bara få till en förvaltningsplan för vargen så att den kan hållas i schakt, säger Thomas Ekberg.

"Uppåt väggarna"

Runt 500 av Sveriges 6 000 eftersöksjägare har hittills anammat strejken och "fler kommer till varje dag", menar Thomas Ekberg. På vilket sätt gör då vargen skada? Thomas Ekberg förklarar:

- Vargen tar hundar vilket gör att vi inte vågar släppa dem på eftersök på vissa platser i Sverige. Dessutom äter vargen oerhört mycket vilt och det har visat sig att värdet på skogsfastigheter sjunker när det finns varg i närheten. Människor tappar sin livskvalitet på landsbygden eftersom man tappar både det ekonomiska och sociala.

Läs mer i fredagens tidning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om