Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Efter två års arbete säkras driften

Det tvååriga projektet är inne i sin avslutande fas. Projekt "Lunddalen El-Vatten-Värme" säkrar driften vid Friluftsfrämjandets anläggning.

Jens Rinman är glad för att det tvååriga projektet säkrar driften vid Friluftsfrämjandets anläggning.

Jens Rinman är glad för att det tvååriga projektet säkrar driften vid Friluftsfrämjandets anläggning.

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2019-05-03 05:00

Arbetet inleddes sommaren 2017. Projektet är en av Friluftsfrämjandets satsningar som pågått i snart två år.

Första etappen var installationen av markförlagd el.

– Elmatningen som gick genom skogen visade sig vara en svag länk vid stormen hösten 2015. Den här delen prioriterades först, för att minska risken för skador och strömavbrott till fastigheten, säger Jens Rinman, ordförande i Friluftsfrämjandet i Finspång.

Lunddalen har bebotts från 1700 till 1954, då den sista boende flyttade från området.

– Vattnet har alltid tagits från naturliga källor i närheten och sjön. Vi vill minska underhållet för att få drickbart vatten, säger Jens Rinman.

Planerna på att förse Lunddalen med eget dricksvatten har nu blivit verklighet.

Det har grävts, letats rätt på och identifierats kablar och slang för anslutning av pumpen till det befintliga, gamla systemet från sjön. I samband med inkopplingen anslöts även en sommarvattenpost för utomhusbruk i nära anslutning till borrhålet.

– Många års vattenförsörjning direkt från sjön är nu avslutad och vi kan glädjas åt en enklare hantering och rikligt med vatten direkt i kranarna från egen källa.

Stugfogden Jan-Erik Fors var först med att prova vattnet, vilket även flera andra föreningsmedlemmar gjort.

– Det smakade bra. Vattnet ska analyseras på ett laboratorium för att säkerställa kvalitén, understryker Jens Rinman.

Den tredje etappen handlar om värme. Föreningslokalen värms med direktel och även om temperaturen sänks till en lägre nivå under kalla årstider, i perioder när huset inte nyttjas, finns en besparingspotential.

– I januari installerades en värmepump i föreningslokalen. Det är både en besparing samtidigt som huset kan värmas snabbare vid behov.

Kostnaden för projektet beräknas till cirka 300 000 kronor. En ansökan har gjorts hos länsstyrelsen vad gäller bidrag för satsningen.

– Vi hoppas på att få beviljat 50 procent av summan av länsstyrelsen. Så länge har vi finansierat det här själva. Det känns bra att vi är inne i sista fasen av projektet, säger Jens Rinman.

Friluftsfrämjandet i Finspång har funnits sedan 1941 och är en av Östergötlands 14 lokalavdelningar. Föreningen äger markområdet och stugan vid Lunddalen, som är belägen med utsikt över sjön Bleken, norr om Finspång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om