Många av kommentarerna handlar om att kommunen inte borde ha lagt pengarna på att rusta upp torget eller Kulturhuset: "Det finns säkert betydligt fler bättre förslag att spara in på som till exempel vad det nu har kostat att rusta upp Folkan"?, skriver en person.
- Det här är en grundfråga i ekonomin. Vår organisation måste förändras och det blir extra tydligt när man måste varsla. Vi gör det för att förbättra vår grundekonomi. Investeringar måste göras för att saker inte ska förfalla. Den ena kan inte utesluta det andra, säger Anders Härnbro (S).
- På fem år har elevantalet minskat med en tredjedel och det beräknas minska ett år till innan det planar ut. Vi måste anpassa organisationen efter det. Kulturhuset och Vallonplatsen är en satsning för att få ett attraktivt Finspång. Så det behöver inte ta ut varandra, man måste göra både och, säger Inge Jacobsson (M).
Fegt inte agera
Någon är kritisk till att man hänvisar varslen till arbetsbrist och tror att kommunen blir mindre attraktiv när man skär ned i skolan: "Det verkar ju trots allt vara brist på kapital! Jag tror att detta kortsiktiga lönsamhetstänk blir dyrare för samhället/kommunen i framtiden...Det blir svårt att få Finspång till att vara en attraktiv kommun med dessa osthyvelsfasoner".
- Varslet är så att det kan beröra alla verksamheter. Lagstiftningen kräver att man hänvisar till arbetsbrist. Att Finspång blir mindre attraktivt för att verksamheterna förändras, tror jag inte stämmer, säger Inge Jacobsson.
- Vi vill ha en bra grundekonomi och det är något vi gör långsiktigt. Att inte göra någonting, är att agera kortsiktigt - och fegt. Jag vill så långt som möjligt undvika osthyvelsprincipen. I grunden handlar det om organisationsförändring och hur vi fördelar vår verksamhet på olika enheter, säger Anders Härnbro.
Våga prioritera
"Gör tvärs om satsa på skolan"! tipsar en läsare.
- Att anpassa organisationen till minskat elevunderlag behöver inte innebära att man satsar mindre på skolan, säger Inge Jacobsson
- Vi satsar på skolan och gör det bland annat genom en ökad kompetensutveckling bland lärarna genom lärarlyftet. Att satsa på skola och omsorg handla inte bara om att tillskjuta nya pengar, utan att använda de resurser vi har på bästa sätt. Vi politiker måste våga prioritera, säger Anders Härnbro.
"Inget för ungdomar"
Flera kommenterar det faktum att 50 procent av eleverna väljer en annan skola än Bergska.
"Jag tror definitivt att det handlar om att Finspång anses vara tråkigt", skriver någon och får medhåll: "Finspång är inget för ungdomar, vad har de att göra på fritiden, det
finns inga fritidsgårdar eller aktiviteter på kvällar och helger. Missionskyrkan och Kris finns,
men vad gör kommunen"?
- Det är svårt att konkurrera, det kan vi göra med en bra skola, vilket vi har, men många väljer att gå i skolan i en större stad. När det gäller fritidsaktiviteter finns mer att göra. Men vi har en fritidsgård och stödjer föreningar med bidrag och vi har ett ungdomsråd som är duktiga att skapa aktiviteter. Sedan kan inte kommunen ordna med alla fritidsaktivteter, det måste finnas ett driv i civilsamhället runt omkring också, säger Anders Härnbro.
- I Kulturhuset finns till exempel möjlighet till framtida aktiviteter. Men initiativet måste komma från ungdomarna. De måste söka upp oss politiker och tala om vad de vill ha för aktiviteter så att vi kan ge dem ett stöd, säger Inge Jacobsson.