Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det finns så mycket bilder i Frödings dikter"

FINSPÅNG
Gustaf Fröding har en central plats i många av Stig Olsons bilder, som just nu ställs ut hos Finspångs konstförening.
- Det finns så mycket bilder i hans dikter, säger Stig Olson.

Gustaf Frödings ansikte förekommer i många av Stig Olsons bilder, även i denna om man tittar noga,  som just nu ställs ut hos Finspångs konstförening.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Gustaf Frödings ansikte förekommer i många av Stig Olsons bilder, även i denna om man tittar noga, som just nu ställs ut hos Finspångs konstförening. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2001-10-22 00:00
Det var 26 år sedan som Kristinehamnskonstnären Stig Olson hade en utställning i Finspång. Nu är han tillbaka med en utställning med cirka 50 bilder. De väcker känslor, det märks bland besökarna under lördagens vernissage.
- Kul, säger många.
- Spännande och intressant, utrycker någon.
- Färgglatt, konstaterar någon annan.

<b>Ur självporträtt</b>
Många av Stig Olsons bilder är färgstarka, men det finns också de i dovare ton. Ibland framträder det naiva, ibland också det groteska, ofta det roliga och finurliga.
Starka färger är det till exempel i Eldslukaren, där ett moln av eld i starkt gult och orange flammar upp ur munnen. Svanmössan, där det kring ansiktet stiger upp en svan med lång hals, frambringar glädje.
Gustaf Frödings ansikte återkommer ofta och Stig Olson har ett starkt förhållande till diktaren.
- Mitt förhållande till Fröding inleddes för tre, fyra år sedan. Fröding växte fram ur ett självporträtt och sedan förändrades de flesta självporträtten till Fröding, berättar Stig Olson.
Efter detta började han läsa Gustaf Fröding och bilderna blev flera.

<b>Klistrade över</b>
- Det finns så mycket bilder i hans dikter. Det är inga direktillustrationer utan det är försök till tolkningar av Frödings syner, förklarar Stig Olson.
Stig Olson använder sig av vad som brukar kallas blandteknik i sina bilder. Olika påklistrade bitar framträder i bilderna. Att det har blivit så få väl kallas för en tillfällighet.
- En teckning jag gjorde blev smutsig, suddgummit fungerade inte så jag var tvungen att göra någonting. Jag klistrade över en vit lapp. Sen tyckte jag att det här gjorde att det blev ett slags avstånd i bilden och så klistrade jag vidare, berättar Stig Olson.

<b>Många utställningar</b>
Då använde han sig mest av tapetbitar, i dag blir det mest tygbitar.
Stig Olsson har fått sin konstnärliga utbildning på Beckmans och på Konsthögskolan. Han har haft flera separatutställningar runt om i landet under årens lopp, bland annat i Göteborg, Örebro och Stockholm. Han har deltagit i samlingsutställningar i exempelvis Södertälje, Skagen och Rostock.
Utställningen hos Finspångs konstförening pågår till och med söndag, den 28 oktober.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om